NÅGRA FÖRE- OCH EFTERBILDER

Om man är flitig med kameran före, under tiden och efteråt - kan man ha hur kul som helst när man sitter och jämför bilderna. Man blir också påmind om olika tankesätt och prioriteringar... T ex, blev jag när jag tittade på lite bilder häromdagen, påmind om att det rum/utrymme som blev allra först färdigt i huset var vinkällaren... Hahaha... Hur kul är inte det?? Snacka om prioritering;-). Här ser ni trappan ner som vi bevarat, men målade svart...

Jag blev också påmind om våra ytterdörrar... Båda entréerna hade pardörrar, men den ena från typ sekelskiftet och den andra från 60-talet. Gissa vilken som fick stå modell för de nya dörrar som vi lät tillverka;-? Här ser ni en skymt av 60-talsdörren tillsammans med den nya.

Och fasaden... Herre Gud! Jag hade glömt hur smutsig och dålig den var. Nu är den iaf bländande vit:-).

Stora entrén med sin vackra paradtrappa... Den som jag stod och tittade på genom ett fönster i 17 år. Mitt skötebarn;-). Varje gång jag går i den (typ några gånger varje dag), påminner jag mig själv om att allt är möjligt. ALLT!!

När vi renoverade ovanvåningen var vi verkligen "under skinnet" på huset.. Vi plockade fram bjälkar och ändrade en aning i planlösningen - vilket vi i princip inte gjorde alls på nedanvåningen. Men i alla rum där uppe fanns typ tre dörrar, så man gick bara runt, runt, runt... Nu är rummen lite mer uppstrukturerade - och känslan är lika god som den är praktisk.

Många, många fler före- och efterbilder kommer efterhand som jag gått igenom dem och parat ihop dem. Är du i en renovering?? Fota, fota, fota... Hur många bilder man än tar, känns det ändå som att man fattas några när man sen sitter och går igenom sin renovering.

Anna <3

MITT I ALL CHARM FANNS "SANITETSBÅSET..."

Jag hade aldrig sett så mycket vackert på en och samma gång, som när vi kom till Fredriksberg. Men "mitt bland" alla kakelugnar, takrosetter och brädgolv fanns också det fulaste jag någonsin sett... badrummet. Husets badrum, det ENDA som fanns att tillgå på 600 kvm... hahaha. Ja, nu vet jag ju att skogen runt omkring tydligen var ett komplement när det var militärövningar, och en del "bås för naturliga behov" fanns också uppställda på tomten. Men inne i huset, fanns ett RIKTIGT badrum... hahahaha. Ja, ni kan inte ana så fult det var, men jag ska stilla er nyfikenhet ett slag;-). Och för dig som undrar - nääää ingenting är återanvänt;-) hahaha... Dessa bilder blir inte vackrare än så här - det finns inga filter i världen som kan rädda dem;-).

Ett sanitetsbås i bästa "kommunala design";-).

 Behövs inga ord...;-)

Behövs inga ord...;-)

Mmmm... inte lönt med fina tvålar på den vasken inte;-).

Badkar??? Hahaha... 

Det som dock VAR bra, var att vi ganska tidigt i renoveringen byggde ett nytt badrum på en helt annan plats i huset och kunde låta detta vara kvar orört under tiden, ett ställe för alla hantverkare att ta vatten, tvätta redskap o s v. Det var ju inte precis så att någon behövde uppföra sig och vara försiktig här inne;-).

Vi byggde totalt två helt nya badrum, men eftersom man inte kan få för många toaletter varken i ett stort eller litet hus, fick detta s k badrum så småningom bli kombinerat tvättrum och toalett. Med tanke på hur stort huset är, hade det ju så klart varit underbart om tvättrummet varit större och än mer praktiskt, men som sagt, i gamla hus ÄR det inte alltid det mest praktiska man har att göra med. Det handlar om att göra det bästa av situationen utan att för den sakens skull göra FÖR stora ingrepp i husets konstruktion. För oss var det viktigt att försöka hålla originalplanlösningen på nedanplan i den mån det gick. Så här ser iaf utrymmet ut just nu, idag:

Så småningom ska även tvättrummet helkaklas, rör fräsas in o s v - men fram tills dess är det iaf fräscht och modernt! Och vi får lite tid på oss att klura ut riktigt smarta lösningar för ett praktiskt tvättrum;-).

Anna <3

LOUISE´s EGEN LILLA "LÄGENHET"

Jag tog kameran och smög in på Louise rum... Förra veckan började vi ju med vår före- och efter-tour och då började vi i den lilla entrén. Den entrén som mest används av Louise - och när vi varit och handlat och vill bära kassar kortast möjligt;-). Tar man ett kliv till höger, från den entrén, så hamnar man på husets västergavel. Här ligger två rum i fil, som är Louises. Lyxigt att få ha både sovrum och TV-rum när man bor hemma... Kan finnas risk för att det inte blir så bråttom att flytta hemifrån... hahaha;-).

Louise´s rum idag, är två jättefina, vita rum med lite romantisk touch. Men nån romantik kunde man inte ana så långt ögat kunde nå när vi började renovera, hahaha. Så, låt oss backa tejpen till 1 november 2013 och titta på hur rummen såg ut då;-).

 Det innersta rummet var mintgrönt och hade förmodligen varit någon form av sambandscentral... Här fanns det stora kartor på väggarna... En kommunalgrå/beige plastmatta på golvet och fönster och dörrar på alla väggar. Här fanns inte en hel vägg att kunna möblera på.

Det innersta rummet var mintgrönt och hade förmodligen varit någon form av sambandscentral... Här fanns det stora kartor på väggarna... En kommunalgrå/beige plastmatta på golvet och fönster och dörrar på alla väggar. Här fanns inte en hel vägg att kunna möblera på.

 En stor öppning mellan rummen gjorde det lämpligt att låta de två rummen hänga ihop.

En stor öppning mellan rummen gjorde det lämpligt att låta de två rummen hänga ihop.

 På husets västergavel fanns en gammal tillbyggnad som vi ganska omgående bestämde oss för att riva. Denna tillbyggnad nådde man via två dörrar från Louise´s rum, så i och med att vi kunde sätta igen de två dörrarna, plus en till som gick till skafferiet - så löste vi "problemet" med att det inte fanns några hela väggar i rummen.  Så, några "timmar" senare... Var brädgolven framplockade, slipade och vitmålade. Pärlsponten i taket bevarades och renoverades varsamt. Väggarna putsades om... och, ja, allt annat som behövdes fixa, blev fixat och så här blev det!

På husets västergavel fanns en gammal tillbyggnad som vi ganska omgående bestämde oss för att riva. Denna tillbyggnad nådde man via två dörrar från Louise´s rum, så i och med att vi kunde sätta igen de två dörrarna, plus en till som gick till skafferiet - så löste vi "problemet" med att det inte fanns några hela väggar i rummen.

Så, några "timmar" senare... Var brädgolven framplockade, slipade och vitmålade. Pärlsponten i taket bevarades och renoverades varsamt. Väggarna putsades om... och, ja, allt annat som behövdes fixa, blev fixat och så här blev det!

 Oj, vad många bilder det blev...;-). Men det fanns så mycket fint och många fina vinklar att fota. Man får helt enkelt passa på, när man är ensam hemma. Piffa och fixa;-).  Kram&nbsp;  Anna &lt;3

Oj, vad många bilder det blev...;-). Men det fanns så mycket fint och många fina vinklar att fota. Man får helt enkelt passa på, när man är ensam hemma. Piffa och fixa;-).

Kram 

Anna <3

FÖRE & EFTER - LILLA ENTRÉN

Då kör vi igång den utlovade före- och eftertouren på Fredriksberg. Jag tänkte att vi börjar lite lågt och smått - och sen får det liksom växa och slutligen accelerera;-). Så, vad passar väl då bättre, än att börja i husets minsta "rum" - eller rättare sagt entré - lilla entrén i husets västra del.

 Den här ingången ligger i anslutning till köket, men också intill de två rum i fil, som ligger längst ut på husets västergavel - och som utgör Louise "lilla lägenhet". Så, av praktiska skäl, är det mest hon som använder denna entré.  När vi kom till Fredriksberg, såg denna hall rent bedrövlig ut... Jag förstår faktiskt inte hur man på så liten yta, kan få plats med så mycket fula material och ful inredning, hahaha. Bara den mörka, "bubbliga" 60-talsdörren, stengolvet och alla hyllor, ja herre Gud...hahaha.

Den här ingången ligger i anslutning till köket, men också intill de två rum i fil, som ligger längst ut på husets västergavel - och som utgör Louise "lilla lägenhet". Så, av praktiska skäl, är det mest hon som använder denna entré.

När vi kom till Fredriksberg, såg denna hall rent bedrövlig ut... Jag förstår faktiskt inte hur man på så liten yta, kan få plats med så mycket fula material och ful inredning, hahaha. Bara den mörka, "bubbliga" 60-talsdörren, stengolvet och alla hyllor, ja herre Gud...hahaha.

 Här står jag inne i ett av Louise rum, redo att hugga i. Fotografen står i köket och får därför med en stor del av entrén.

Här står jag inne i ett av Louise rum, redo att hugga i. Fotografen står i köket och får därför med en stor del av entrén.

 Ett gatt in, som rensades på diverse hyllor och "hitte-på-lösningar...

Ett gatt in, som rensades på diverse hyllor och "hitte-på-lösningar...

 Den vackra och rustika ytterdörren...;-) Eller inte! I huset fanns också en del skyltar som normalt sett sitter i offentliga miljöer, men visst, det var ju delvis en offentlig byggnad när staten ägde den;-).

Den vackra och rustika ytterdörren...;-) Eller inte! I huset fanns också en del skyltar som normalt sett sitter i offentliga miljöer, men visst, det var ju delvis en offentlig byggnad när staten ägde den;-).

 Den gamla pigtrappan som ledde upp till vinden och pigkamrarna. Och den kändes verkligen som en vindstrappa.

Den gamla pigtrappan som ledde upp till vinden och pigkamrarna. Och den kändes verkligen som en vindstrappa.

Så, först rev vi ut allt, in på "skinnet", putsade om väggar, flöt golv och la golvvärme. Golvet fick hänga ihop med köket eftersom vi gjorde om dörröppningen till ett valv istället - dock inget pizzavalv;-), utan bara ett öppet ljusflöde... Huset är 38 meter långt i själva den ursprungliga huskroppen och man kan, som sig bör, se rakt igenom hela längan. På golvet lade vi svart granit, en storlek mindre i entrén än i köket för att det skulle bli proportionerligt till de respektive ytorna.

Hur blev det då?

 Öppet mellan köket och lilla entrén och längst bort skymtas Louise rum.

Öppet mellan köket och lilla entrén och längst bort skymtas Louise rum.

 Lite praktisk förvaring, plats för avhängning och med en hylla insatt i det där gattet som var fyllt med diverse blandade hyllor tidigare;-).

Lite praktisk förvaring, plats för avhängning och med en hylla insatt i det där gattet som var fyllt med diverse blandade hyllor tidigare;-).

 Louise dörr till höger, ingång till kök till vänster...

Louise dörr till höger, ingång till kök till vänster...

 Den nya ytterdörren är tillverkad efter originalet, med överljus, som fortfarande satt kvar i stora entrén - om än lite rutten;-)

Den nya ytterdörren är tillverkad efter originalet, med överljus, som fortfarande satt kvar i stora entrén - om än lite rutten;-)

 Och den gamla pigtrappan fick behålla sin patina, men fräschades upp med mörk bets och det som var öppet ut till vinden, är numera inbyggt så att detta blev en riktig trappuppgång. Trappan leder upp till en liten avsats med två dörrar - den vänstra leder ut till vårt stora vindsförråd och den högra till gamla pigkamrarna som numera är gästrum.

Och den gamla pigtrappan fick behålla sin patina, men fräschades upp med mörk bets och det som var öppet ut till vinden, är numera inbyggt så att detta blev en riktig trappuppgång. Trappan leder upp till en liten avsats med två dörrar - den vänstra leder ut till vårt stora vindsförråd och den högra till gamla pigkamrarna som numera är gästrum.

Som ni ser, så har lilla entrén fått en mix av gammalt och nytt men framförallt blivit en praktisk ingång med plats för ytterkläder och skor...Trappen upp till gästrummet är jag väldigt förtjust i - det mörka bruna som möter det kritvita, också den herrgårdsgrå nyansen vi valt på ytterdörr och väggar, bryter av fint, samtidigt som den smälter in. Modernt och rustikt!

Kram

Anna

EN RUNDA RUNT "HUSKNUTEN" - FÖRE & EFTER

Före- och efterbilder är bara bäst! Jag älskar att jämföra det som varit mot det som är nu. Jag älskar att se att vi är på väg någonstans, att vi nått ett mål... Eller flera;-). Att kunna visa upp före- och efterbilder på fasaden, från alla håll och kanter samtidigt - det har jag längtat efter. Fasaden i sig, var ju klar redan i höstas, med puts, fönsterrenovering m.m., men balkongen blev ju, som ni vet, alldeles nyss klar - och den syns ju från tre håll.

Men nu har jag suttit en stund och letat band bilder och haft lite kul - så här kommer ett fyrverkeri av fasadbilder, före och efter, tagna i "hyfsat" samma riktning. 

 Vår infart till huset ligger på västergaveln. Här fanns en liten tillbyggnad som vi rev - den var tillbyggd, förmodligen på 30-40-talet och den passade inte riktigt på huset...&nbsp;

Vår infart till huset ligger på västergaveln. Här fanns en liten tillbyggnad som vi rev - den var tillbyggd, förmodligen på 30-40-talet och den passade inte riktigt på huset... 

 Framsidan vetter åt norr och är i princip alltid insynsskyddad, då hela tomten är omgärdad av stora träd och lummiga buskage...

Framsidan vetter åt norr och är i princip alltid insynsskyddad, då hela tomten är omgärdad av stora träd och lummiga buskage...

 Närbild på fasaden. Vi har fått specialtillverkade ytterdörrar, som är identiska med originaldörrarna som det fanns en av (inte den närmst i bild;-)).

Närbild på fasaden. Vi har fått specialtillverkade ytterdörrar, som är identiska med originaldörrarna som det fanns en av (inte den närmst i bild;-)).

 Här kommer vi runt husknuten i öster, med helt magiska soluppgångar och belyser skogen på ett trolskt vis...

Här kommer vi runt husknuten i öster, med helt magiska soluppgångar och belyser skogen på ett trolskt vis...

 Baksidan av huset ligger rakt i söder med många soltimmar. Här befinner vi oss i svag sydost med hela skogen i ryggen. Härifrån kommer rådjuren, fasanerna, ekorrarna och kaninerna skuttandes...   

Baksidan av huset ligger rakt i söder med många soltimmar. Här befinner vi oss i svag sydost med hela skogen i ryggen. Härifrån kommer rådjuren, fasanerna, ekorrarna och kaninerna skuttandes...

 

 Och här har vi den härliga södersidan med den nya balkongen. Utsikt över skogen både i söder och åt öst och väst. Härifrån ser vi hela den magiska solnedgången...   

Och här har vi den härliga södersidan med den nya balkongen. Utsikt över skogen både i söder och åt öst och väst. Härifrån ser vi hela den magiska solnedgången...

 

 Sydväst... Här har vi numera en stensatt terrass på 120 kvm där grillar, umgås, solar och bara har det gott. De gamla brunnarna kunde tack och lov plockas bort och det visade sig dessutom när de grävde, att det fanns två gigantiska oljetankar. Även de, så klart bortplockade...

Sydväst... Här har vi numera en stensatt terrass på 120 kvm där grillar, umgås, solar och bara har det gott. De gamla brunnarna kunde tack och lov plockas bort och det visade sig dessutom när de grävde, att det fanns två gigantiska oljetankar. Även de, så klart bortplockade...

Ja, det var ett varv runt Fredriksberg. Hoppas du gillade turen;-).

Anna <3

FREDRIKSBERG ÄR EN BALKONG RIKARE...

Så var den äntligen klar! Balkongen. Den där extra altanen att njuta av naturen på, som vi så länge sett framför oss och varit helt övertygade om, skulle förändra fasaden till det bättre. Vi tyckte visst att huset var fint innan, men balkongen "fattades" liksom - plus att det tydligt syntes i fasaden att det en gång suttit ett fönster till på flygelns södergavel.

Och visst blev det ett riktigt lyft! Räcket som går i New England-stil, ska till våren målas vitt... Tror vi;-). Det är ganska bra att träet behöver vila ett år innan målning, så att vi verkligen hinner känna efter om det ska vara vitt eller något annat. För när och om vi väljer att måla det, finns det ingen återvändo.

Nu ska balkongen inredas, med härliga, naturfärgade rottingmöbler med sköna kuddar och plädar. Lite växter och stämningsfulla ljuslyktor är också ett måste... Det blir förmodligen här, vi fortsättningsvis kommer både starta och avsluta dagen. Mitt i naturen. Mitt i det underbara livet.

Anna <3

Här kommer några bilder före, för att friska upp ditt minne hur södersidan såg ut innan;-).

 Också kommer här lite bilder på herrgårdens baksida idag:-)

Också kommer här lite bilder på herrgårdens baksida idag:-)

EN BALKONG VÄXER FRAM

När vi alla börjar drömma om hus, finns det vissa saker och kriterier som pockar på. Vi har en önskelista helt enkelt;-). Min önskelista var, som du säkert förstår, ganska lång... hahaha. Men vet du, jag tror att ju tydligare och mer specificerade vi är i våra önskningar och drömmar, desto större är sannolikheten att de infrias...

Så här såg i alla fall min önskelista ut: många vackra fönster (jag fick 42), höga pardörrar (check på den), minst två kakelugnar (jag fick fem), en veranda (check på den också) och en balkong... Någon balkong fanns dessvärre inte på Fredriksberg. Men ganska snabbt såg vi potentialen i att växla ner det sluttande taket på verandan och bygga en ovanpå den. Dessutom såg vi tydligt att det en gång i tiden suttit ett fönster även i mitten på den gaveln, så en altandörr där kändes naturligt och faktiskt som en självklarhet för att huset skulle återfå sin originallook!

Sagt och gjort! När vi tog tag i ovanvåningen, blev det så perfekt, för vårt nya sovrum skulle komma att vetta ut mot den blivande balkongen, trädgården och skogen. Den ligger rakt i söder och bjuder på dygnets alla soltimmar, tack vare att den är så pass stor som den är.

 I vårt sovrum... Tänk, att vakna på morgonen, öppna upp dörrarna och lyssna på fågelsång och veta att man alldeles strax blir serverad frukost där ute. Jimmy har nämligen lovat mig champagnefrukost varje lördag, hela sommaren;-).

I vårt sovrum... Tänk, att vakna på morgonen, öppna upp dörrarna och lyssna på fågelsång och veta att man alldeles strax blir serverad frukost där ute. Jimmy har nämligen lovat mig champagnefrukost varje lördag, hela sommaren;-).

 Underbar utsikt ut mot skogen...&lt;3

Underbar utsikt ut mot skogen...<3

 Jag bara älskar hur vacker denna gavel blev när den återfick sitt ursprungliga utseende!

Jag bara älskar hur vacker denna gavel blev när den återfick sitt ursprungliga utseende!

 En bild tagen strax innan vintern, när de första pelarna var på plats på balkongen. Sedan dess har det bränts papptak, plåtats och satts stuprör och hängrännor...

En bild tagen strax innan vintern, när de första pelarna var på plats på balkongen. Sedan dess har det bränts papptak, plåtats och satts stuprör och hängrännor...

 Så här kommer räcket på balkongen att se ut när det är klart. Fredriksbergs kolonialstil ska förstärkas ytterligare, med räcke i New England-stil. Vi kommer dock sätta glas innanför eftersom balkongen ligger några meter upp i luften;-).

Så här kommer räcket på balkongen att se ut när det är klart. Fredriksbergs kolonialstil ska förstärkas ytterligare, med räcke i New England-stil. Vi kommer dock sätta glas innanför eftersom balkongen ligger några meter upp i luften;-).

I helgen ska balkongen få sitt trägolv och förhoppningsvis även ett räcke. Trägolvet ska få samma varma bruna ton som brädgolvet i vårt sovrum, balkongen ska kännas som en förlängning av det rummet. Pelarna och räcket ska bli vitt. Och säkert är det så, att när detta är klart, är det nog tusan baksidan på Fredriksberg, som kommer vara den pampigaste. Och utsikten från balkongen är i det närmaste magisk! 

Sol, värme och en härlig helg önskar jag dig!

Anna <3

UNDER YTAN PÅ FREDRIKSBERG

Det finns inget som är så spännande som att riva och plocka bort ytskikten i ett gammalt hus. Speciellt om ytskikten tillkommit under "fel" tid... Ytskikten på Fredriksberg var till största del från mellan 60- och 80-talet - och den tiden var inte så jäkla kul varken estetiskt, visuellt eller vad gäller val av material. Vi befriade mangårdsbyggnaden från ca 30 ton, rent ut sagt, skit! Plast, masonit och annat trams hör inte hemma här;-).

Att få komma så långt ner under ytan som det bara går, in på bara "skinnet" eller skalet är heeeeelt magiskt. Jag har aldrig läst så många morgontidningar som under den perioden, fast nyheterna var inte speciellt aktuella, de var ungefär från första världskriget... hahaha... Helt galet intressant vad saker och ting förändrats på bara ca 100 år! Och jag har aldrig förut fått så mycket kunskap i tapeternas historia som här. Och när den gamla bröstmålningen i original Anno 1796 blottades, trodde jag att jag skulle smälla av, av lycka! Här kommer en kavalkad av bilder på Fredriksberg "under ytan".

 En av mina absoluta favoritbilder. Så naken och ren i känslan... Ett blå-turkos-grått brädgolv låg gömt under en plastmatta och väggarna bar på så många lager att de inte gick att räkna.

En av mina absoluta favoritbilder. Så naken och ren i känslan... Ett blå-turkos-grått brädgolv låg gömt under en plastmatta och väggarna bar på så många lager att de inte gick att räkna.

 Och när alla de lagren var borta, blottades originalbröstmålning från 1796!!! Lyckan var total - även om den inte gick att bevara mer än på foto.

Och när alla de lagren var borta, blottades originalbröstmålning från 1796!!! Lyckan var total - även om den inte gick att bevara mer än på foto.

 Det tog förmodligen mer än dubbelt så lång tid att riva ner ytskikt än vad det borde, men det var ju sååå spännande att läsa allt som dök upp;-).

Det tog förmodligen mer än dubbelt så lång tid att riva ner ytskikt än vad det borde, men det var ju sååå spännande att läsa allt som dök upp;-).

 Och för att inte prata om den tidens marknadsföring, för en marknadsföringsnörd som jag;-).

Och för att inte prata om den tidens marknadsföring, för en marknadsföringsnörd som jag;-).

 Vi förstod ganska snabbt, att alla salonger haft sin egna färg... Handtryckta tapeter i starka färger och en del med bladguld kunde skönjas. Visst är denna tapeten i magenta underbar:-)?

Vi förstod ganska snabbt, att alla salonger haft sin egna färg... Handtryckta tapeter i starka färger och en del med bladguld kunde skönjas. Visst är denna tapeten i magenta underbar:-)?

 En del tapeter kunde vi plocka bort tillräckligt stora bitar av, så att vi kan göra ett tavelcollage så småningom...

En del tapeter kunde vi plocka bort tillräckligt stora bitar av, så att vi kan göra ett tavelcollage så småningom...

 Någon ristade in ett minne av sig själv i en av dörrarna på ovanvåningen. Denna någon heter Pia och bodde på Fredriksberg under tiden det var barn- och ungdomshem, 1969-1971.&nbsp;Pia tog kontakt och har besökt oss ett par gånger. Så underbara möten vi får vara med om på Fredriksberg&lt;3.

Någon ristade in ett minne av sig själv i en av dörrarna på ovanvåningen. Denna någon heter Pia och bodde på Fredriksberg under tiden det var barn- och ungdomshem, 1969-1971. Pia tog kontakt och har besökt oss ett par gånger. Så underbara möten vi får vara med om på Fredriksberg<3.

 När vi rev ner all lös puts i den stora salongen, blev väggen vacker som en tavla... Och vem vet, kanske kan "Under ytan"&nbsp;så småningom bli en utställning... För visst är det vackert?

När vi rev ner all lös puts i den stora salongen, blev väggen vacker som en tavla... Och vem vet, kanske kan "Under ytan" så småningom bli en utställning... För visst är det vackert?

Vi är så himla tacksamma för att vi tog oss tiden att då och då dokumentera alla händelser på Fredriksberg. Det som ligger gömt i väggarna är ovärderlig information. Ja, ibland är det faktiskt så - att väggar kan tala;-).

Anna <3

VISST KAN TJEJER RENOVERA;-)

"Du borde starta en renoveringskurs för kvinnor", sa en väninna till mig för ett tag sedan. Ja, ni kan tro att jag skrattade gott! Det lät väldigt komiskt i mina öron... Men efterhand som vi pratade, så förstod jag mer och mer vad hon menade och att idén faktiskt inte alls var så tokig. Denna väninna äger ett hus utanför stan och eftersom hon är ensam och inte speciellt kunnig inom bygg, är hon helt utlämnad till hantverkare - vilket så klart kan bli extremt dyrt i slutändan. Vissa saker SKA man anlita hantverkare till, men det finns faktiskt en hel del saker man absolut kan göra själv. Saker som inte alls är svåra - det handlar bara om att VÅGA! Och det var precis det hon menade, att jag inspirerade till att våga. Ja, det är klart, inte så många kvinnor har kanske valt bort de "högklackade" och gått i "blåställ" i två år, istället;-). 

Många drömmer om hus, men backar för att de inte tror sig ha kunskapen. Det är ju lite läskigt att plötsligt själv ansvara för allt! Speciellt i ett gammalt hus, vet man ju aldrig vad som dyker upp. Och det gäller även om man lever i en parrelation. Även om stereotypen för att vara händig, är en man, betyder inte det att alla män är händiga;-). Själv har jag turen att leva med en hantverkare - men det betyder ju inte att jag kan ligga på soffan och käka praliner - och han slita. Nej då, det är teamwork som gäller! Så, alla ni kvinnor där ute som drömmer om ett eget hus, med eller utan partner - här kommer några tips till er!

1. Identifiera vad för typ av hus du vill bo i. Ofta är det "lilla huset på landet" som lockar och då är det ofta äldre hus med lite renoveringsbehov som finns till förfogande. Men att köpa ett hus med renoveringsbehov har sina fördelar. Du kan i princip skapa huset som du vill!

2. Kolla vad som finns på marknaden just nu och gå på alla möjliga husvisningar - även om du inte tror att det är just "det" huset som är ditt. Men man lär sig otroligt mycket genom att gå på visning - och var frågvis!! Vi var på flera husvisningar innan vi köpte Fredriksberg. Om inget annat, så lärde vi oss vad vi INTE ville ha;-). Tänk så här: det enda som inte går att ändra på är läget, så det måste du vara överens med till 100 %. Det är lätt att bli förblindad av vackra spegeldörrar och pampiga kakelugnar, men om järnvägen går precis utanför sovrumsfönstret, glömmer du snart bort husets charm;-).

3. Fundera över din budget! Ta reda på hur mycket du kan/vill låna och hur mycket du måste sätta in som kontantinsats. Bli världens bästa kompis med din bank. För jag lovar, när du renoverar, behöver du ett riktigt bra samarbete med banken;-). Vi ser relationen med vår bank som ett win-win samarbete - inte som att vi är kunder.

4. Research på byggmaterial... Hur går dina tankar kring material? Tänker du budget eller lyx? Det är en jäkla skillnad på sista raden;-). Du kan totalrenovera ett badrum för 50 000:-, men du kan också göra det för 300 000:-. Du kan piffa upp köket för 5000:-, men också installera ett platsbyggt för 250 000:-. Vad representerar dig? När du väl hittat "ditt" hus, tar du reda på hur mycket ett färdigrenoverat hus i trakten är värt - då får du svaret på om du ska stoppa in lyxmaterial eller budgetrenovera. Men självklart - hur mycket du är beredd att göra själv, är ju också avgörande.

5. När det klickar! Ja, det ska klicka mellan dig och huset - annars är det inte rätt. Vi vet när vi kommer in i "vårt" hus. Det är då vi inte ser allt som behöver göras, vi ser bara möjligheter;-). Nu gäller det att handla snabbt! Ta reda på allt du kan om huset innan du skriver kontrakt. Gör någon form av besiktning (prata med mäklaren om detta). När vi köpte Fredriksberg, valde vi att själva, tillsammans med ytterligare två hantverkare, syna huset i sömmarna. Eftersom vi var inställda på att totalrenovera, kändes en besiktning med protokoll överflödig... Men i de allra flesta fall, ska en besiktningsman bokas! Ta reda på vad saker och ting kommer kosta. Behöver huset ett nytt värmesystem? Kolla upp alternativen och vad det kostar. Bli världens bästa detektiv - så kommer inget som en chock sen... För när du väl fått nycklarna, finns det inte tid för annat än att renovera.

6. Gå runt i huset med kamera och dokumentera ALLT! Känn också efter vad du med säkerhet vet att du själv kan göra redan nu. Att riva ut/rensa - det kan du definitivt! Bort med allt som inte ska vara i huset (självklart vet du var de bärande väggarna finns;-)). Att betala någon för att rensa ut skit, är onödigt kostsamt. Visst, du kommer bli smutsig... Jag gick med håret fullt med murbruk i några månader, innan vi kunde börja bygga upp;-). Men man vänjer sig!

7. Skapa ett inspirationskollage kring hur du på ett ungefär vill att ditt hem ska se ut. Här tar du också hänsyn till husets förutsättningar. Är det en gammal skånelänga, så bör man ta hänsyn till det och kanske i viss mån eller till stor del återskapa för att få fram husets själ och rätta potential. Är det en 70-talsvilla? Försök då inte göra om den till en skånelänga;-). 

8. Nu är det dags att börja jobba på riktigt! Köp ordentliga arbetskläder och en rejäl verktygslåda. Jag har mina egna verktyg, rosa... Hahaha... Bli vän med kofoten, hammaren och sågen. Har du stenväggar? Lär dig hur "bom" låter och knacka ner det. Eftersom Jimmy är murare, var det ju självklart att han skulle putsa om väggarna - men det betydde inte att jag inte kunde göra något. Så jag gick i förväg med murhammaren och knackade ner allt som det var bom i. Det är enkelt att höra skillnad på lös och fast puts. Och vad är det värsta som kan hända?? Att man råkar knacka ner för mycket? Knappast, för trillade det ner, då skulle det ner! Ska du spara golvlister, dörrkarmar och dörrar? Lär dig hantera en slipmaskin. Prova på något du inte är rädd om - men det är samma sak här - ganska svårt att få bort för mycket. Underarbetet är skittråkigt, men helt avgörande för slutresultatet - så, lär dig att älska underarbete, det kommer du aldrig att ångra:-).

 Så&nbsp;här fina är mina alldeles egna verktyg;-). Tänkte pimpa en verktygslåda att förvara dem i, när tid finnes.

Så här fina är mina alldeles egna verktyg;-). Tänkte pimpa en verktygslåda att förvara dem i, när tid finnes.

9. Var kritisk när du anlitar hantverkare! Ta in flera offerter! Och framstå inte som en brud som inget kan;-). Har du gjort din research ordentligt, kan du också ställa de rätta frågorna och kraven till en hantverkare. Och även de sakerna du anlitar hantverkare till, ska du vara delaktig i. Kolla de olika momenten, dokumentera (fota) under tiden. Ifrågasätt. Det är du som är projektledare och styr "bygget". Det är ditt ansvar att budgeten hålls! Och kom ihåg en sak! Det är inte alltid den billigaste hantverkaren som är den mest kunniga och effektiva. Har du råd att göra om samma sak två gånger? Förmodligen inte, så ta in referenser! Och ge jobbet till någon som förstår sig på ett gammalt hus och svenska normer och krav. Det brukar bli billigast i slutändan...

10. Spackla och måla... Ja, det kan du definitivt lära dig! Och här sparar du många pengar. Tänk på att satsa på riktigt bra färg och penslar/rollrar. Ju billigare färg, desto lösare och rinnigare - och mindre täckande. Billiga penslar ger också onödigt tydliga penseldrag. Om du lär dig att rengöra dina redskap, tjänar de in sig själv många gånger om. Maskera!! Det finns inget fulare än när väggfärgen "råkar" komma ner på listen eller tvärtom. Eller en slarvigt målad trapp, där väggen bredvid har "duttar" av snickerifärgen. Är du inte tillräckligt stadig på handen, så maskeringstejpa. Resultatet blir riktigt proffsigt! Helhetsintrycket förändras av slarv... Börja i minsta rummet, med minsta väggen och du... Glöm inte täcka golvet, om det ska sparas;-).

11. På tal om golv ja... I många gamla hus finns de vackra brädgolven bevarade under masonit och plastmattor. På Fredriksberg, fann vi brädgolv i precis alla rum. De låg där under, skyddade och bara väntade på att få bli omhändertagna. Tusentals spik ska dras upp! Men med lite härlig musik i hörlurarna och en kofot och tång, så går det ganska snabbt! Jag och dottern drog spikar i X-antal kvadratmeter golv. Och även om dina golv ser "risiga" ut, så går de flesta att rädda med en rejäl slipning. Värt att ta hjälp för detta! Men att behandla golvet, gör du enkelt själv! Och funderar du på att ta bort det gamla brädgolvet... Fundera en gång till. Nya brädgolv är mycket mjukare och känsligare. De gamla är av kärnvirke och dessutom härdade. Och den charmiga patinan går aldrig att få i ett nytt golv.

12. Fönster och dörrar! Det är mycket enklare att kitta om ett fönster än vad man tror innan man provat! Vi har 42 fönster som jag slipat, kittat om och målat. Jag hade ingen som helst aning om hur man gjorde - men med ett bra kitt, kittkniv och en Youtube-video, så löste det sig;-). Och redan på andra- tredje fönstret började det att se riktigt proffsigt ut. Att själv göra det, är också ett sätt att lära känna sina fönster. Och genom att du känner dem, och vet i exakt vilket skick de är i, förlänger du också deras livslängd. Var rädd om gamla fönster! Även om de kan se lite dåliga ut i träet, så brukar det rätta till sig med kitt, olja och färg - för det är kärnvirke, återigen - med en mycket längre livstid än nytt trä.

13. Fasaden... Ska huset putsas om - överlåter du det till en murare! Ska det däremot bara målas, fixar du det själv. Glöm inte täcka fönstren;-). Och återigen - glöm inte förarbetet. Att hyra in någon som högtryckstvättar fasad och tak, är en billig investering och då trillar i princip all lös färg av och du har ett rent underlag att jobba med. Behöver du ställning för att komma åt överallt? Planera då verkligen när du har tid att göra jobbet - ställningen tickar pengar, men är väl värd sin kostnad för att slippa hålla på med stegar o s v. Skapar du rätt förutsättningar, blir jobbet så mycket enklare och skojigare. Jag hade aldrig klättrat på en ställning och är dessutom höjdrädd - men jag vande mig när jag insåg att jag var ganska säker på ställningen;-).

Allting handlar om att lära känna sitt hus och att VÅGA!! Vad är det värsta som kan hända? Ja, om du överlåter elen till en elektriker, avlopp och vatten till en rörmokare och konstruktion till en snickare - så är det värsta som kan hända, att du eventuellt får spackla om en vägg, eller måla om en dörr, men det är också en lärdom. Huset står inte och faller med det du faktiskt själv kan göra. Och det är förbaskat kul att kunna ta åt sig stora delar av äran, när drömhuset väl är fixat. Du blir liksom ett med ditt hus! Du vet var eventuella svagheter finns, eftersom du har sett husets alla hörn och kan ha dem under uppsikt. Det inger en enorm trygghet att veta allting om sitt hus. Vissa detaljer som vi idag har synliga i våra rum på Fredriksberg, var gömda och kom fram när vi rev. Hade vi överlåtit sådant till någon annan, hade vi missat en del godbitar, som gör huset speciellt och personligt... Och har du samarbete med bra hantverkare, kan du alltid fråga och be om råd!

Så tjejer, vad väntar ni på? Vi kan också bygga;-).

Anna <3

 Väldigt långt ifrån glitter och glamour... Men så mycket ny kunskap jag skaffat mig under dessa två år!&nbsp;

Väldigt långt ifrån glitter och glamour... Men så mycket ny kunskap jag skaffat mig under dessa två år! 

 

 

KÖKET - 60-TALSNOSTALGIN BYTTES MOT STILRENT 2000-TAL

Köket är oftast det utrymme som både är mest omfattande och mest kostsamt att renovera... Det gäller alltså att tänka efter före;-). Att byta en kulör eller en tapet i ett rum är ju okej om man tröttnar på det valet man gjorde, men att byta ut köksinredningen efter två år gör man sällan;-). Köket är utan tvekan också det roligaste att planera.

När vi kom till Fredriksberg, satt det ett platsbyggt kök från 60-talet, med aningen låg arbetsbänk. Det låg en sliten linoleummatta i "kommunalgrått" på golvet och spisen... Ja, den var allt annat än brukbar;-). Kyl och frys existerade ö h t inte i huset:-). Det var alltså inte tal om att spara på något - det vara bara att riva ut allt in på bara skalet. Väggarna behövdes också knackas ner och delvis putsas om -  och betongplattan behövdes slipas helt ren från tjäran som platsmattan "låg" i.

 Charmigt värre och ett rent helvete att få ut... Hahahaha;-)

Charmigt värre och ett rent helvete att få ut... Hahahaha;-)

 Planeringen var bra, därför bestämde vi oss för att behålla planlösningen precis som den var. Det gamla köket fick helt enkelt bli modell för det nya:-).

Planeringen var bra, därför bestämde vi oss för att behålla planlösningen precis som den var. Det gamla köket fick helt enkelt bli modell för det nya:-).

 Vi ville inte ha matbord i köket, så här på denna tomma ytan såg vi framför oss en stor köksö eller bar...

Vi ville inte ha matbord i köket, så här på denna tomma ytan såg vi framför oss en stor köksö eller bar...

Ovanför spisen, satt en stor murad fläktkåpa som vi först var inne på att spara. Men vid närmare eftertanke, bestämde vi oss för att ta bort den - skorstenen var ändå fimpad under taket och inte i bruk. När Jimmy började bila ner den, dök världens vackraste tegelvägg upp och vips, så fick vi in det där ruffiga gamla teglet som en kontrast till det moderna köket vi sett ut...

 Det är så spännande att riva... Man vet aldrig vad man hittar;-).

Det är så spännande att riva... Man vet aldrig vad man hittar;-).

 På återvinningscentralen i Malmö hittade vi likadan tegel som på väggen vi knackade fram. Av det byggde vi vår köksbar.  Golvet var ett projekt i sig;-). Värmeslingor skulle läggas, golvet skulle flytas och stora granitplattor skulle läggas...   

På återvinningscentralen i Malmö hittade vi likadan tegel som på väggen vi knackade fram. Av det byggde vi vår köksbar.

Golvet var ett projekt i sig;-). Värmeslingor skulle läggas, golvet skulle flytas och stora granitplattor skulle läggas...

 

 När man kommit så här långt, att återuppbyggnaden har startat, blir allting så enormt spännande. Hur ska det bli på riktigt - det där som vi tänkte i huvudet;-).

När man kommit så här långt, att återuppbyggnaden har startat, blir allting så enormt spännande. Hur ska det bli på riktigt - det där som vi tänkte i huvudet;-).

 Stommarna på plats:-). Snart är snabbmaten ett minne blott;-).

Stommarna på plats:-). Snart är snabbmaten ett minne blott;-).

Vi hade bestämt redan från början, att vi inte skulle flytta in förrän köket var helt klart! Vi tänkte inte laga mat på gasolkök;-). Så, därför var det det som fick styra NÄR inflyttning skulle ske. Och man vet ju aldrig riktigt hur lång tid varje moment ska ta, det kan ju trots allt dyka upp saker på resans gång. Och så ska ju allting klaffa också mellan de olika hantverkarna... All rördragning, el o s v. Men allting flöt på helt otroligt bra! Och den 1 mars, fyra månader efter övertagandet, flyttade vi in och ALLT, precis allt var klart i köket. Inte ens en liten list fattades;-). Jag minns med glädje den första måltiden som tillagades i nya köket. Det var så lyxigt så att det kändes som att jag var med i ett matlagningsprogram på TV - igen;-). Fast den gången, var det ifrån ett trist lägenhetskök... hahaha. Äntligen hade jag, som älskar att laga mat, fått "mitt" riktiga lyxkök - med precis allt det som jag alltid önskat...

Att det skulle bli ett supermodernt kök, var jag och Jimmy överens om redan från början. Svart och vitt, högblanka material, hållbar granit - men med den ruffiga teglen som en skön kontrast.

 Både bänkskivor och skivan på köksön är i svart granit...

Både bänkskivor och skivan på köksön är i svart granit...

 Ett kök ska vara kul att vistas och "jobba" i - det hjälper lite skojiga färgklickar till med:-).

Ett kök ska vara kul att vistas och "jobba" i - det hjälper lite skojiga färgklickar till med:-).

 Lite barhäng är aldrig fel;-)

Lite barhäng är aldrig fel;-)

 Frukt, grönsaker och färska kryddor - ett måste i vårt kök.

Frukt, grönsaker och färska kryddor - ett måste i vårt kök.

 I det enkla bor det vackra...

I det enkla bor det vackra...

 Detaljerna är noga utvalda... Tekannan från Le Creuset köpte vi i Kalifornien - den fanns inte i turkos i Sverige;-).

Detaljerna är noga utvalda... Tekannan från Le Creuset köpte vi i Kalifornien - den fanns inte i turkos i Sverige;-).

Vi älskar vårt kök! Det är verkligen en viktig samlingspunkt på vårt Fredriksberg. Och numera står jag ofta bredvid och njuter av ett glas vin, när min duktige man lagar mat;-). Det är vardagslyx, det!

Anna <3