HERRUMMET - KUBANSKT OCH RÖKIGT

När vi satte igång vår renovering, var vi väldigt mycket inne på vitt med inslag av moderna tapeter. Som tur är, går sådant att byta och göra om efterhand som man ändrar sig... För ändrat oss har vi gjort;-). Herrummet är numera precis så där mörkt och engelskt som vi vill att det ska vara med en tapet från Designers Guild som påminner om tweed. Vi har ju en stor grön kakelugn i denna salongen, som definitivt är det största och första man fäster blicken på. 

I ett herrum är både serveringsvagn och humidor ett måste! Och självklart är rökning normalt sett totalförbjudet inomhus - med cigarrer undantagna;-). Den röken, doften och tunga dimman som cigarren avger, hör bara till... Och till saken hör, att cigarrerna tänds tre gånger om året;-).

Just nu råder det julstämning i herrummet och får göra så ett tag till... Vi är väldigt traditionella när det kommer till julen, så här är det Knut som kör julen ut:-).

Ha en fortsatt fin dag!

Anna <3

GLÖGGMYS PÅ VERANDAN

Julpyntandet rullar på. Jag är nog lagom klar tills det är dags att börja plocka ner det igen;-). Hahaha... Men vad gör väl det? Allting är en ständig och pågående process. 

Vi hade en liten idé om att glöggen skulle serveras på balkongen på julafton. Men eftersom vädret är aningen opålitligt i denna del av världen;-), så har vi nu bestämt att glöggmys får bli på verandan, strax innan Kalle Anka. På julafton samlas vi 14.30 så att alla hinner få sig lite glögg och pepparkakor innan de kryper ner i soffan för det traditionella TV-tittandet;-). 

För bara några dagar sedan tyckte jag inte alls att det fanns någon julkänsla på verandan. Men när granen kommit på plats, stora kransen på bordet blivit klädd, så känner jag äntligen att det är jul även i Fredriksbergs sydligaste del.

Ha nu en fortsatt mysig måndag!

Anna<3

JULSTÄMNING I STORA ENTRÉN

Det blev ju girlang längs balkongräcket, men det har även blivit girlang längs med trappräcket i stor entrén! Ni vet, det finns vissa bilder i ens huvud som man bara måste göra något åt... hahaha. Och just detta är en av de sakerna;-). Nu är iaf entrén färdigpyntad och välkomnar julen. 

Stor kram och trevlig kväll!

Anna <3

Vårt bibliotek växer fram...

Nu ska jag avslöja en liten hemlighet för er;-). Jag var 35 år när jag för första gången i mitt liv köpte en ny soffa OCH en ny TV... hahaha. Det är faktiskt så, att jag haft hem, som jag inrett för 500 kr. Hur f*n såg det hemmet ut, undrar du då;-)? Vackert, svarar jag då:-). Jag har nämligen världens bästa luktsinne, jag är som en riktig spårhund...;-) Kanske inte för sådant som en spårhund egentligen ska vara bra på, utan på fynd och antikviteter. Jag har näsa för sådant som jag VET kommer bli skitbra med lite omvårdnad och kärlek, sådant som andra tycker är "mög". Och sånt som är "mög" - det vet vi ju, antingen kostar det väldigt lite eller så är helt gratis;-). Ja, ofta gör man ägaren en tjänst, när man befriar dem... I början av 2000-talet drev jag dessutom en inredningsbutik, där 50 % av sortimentet bestod av "gammalt mög", omgjort, moderniserat och med en ny funktion.

Kontraster och ytterligheter

Jimmy, däremot, har aldrig inrett med något annat än helt splitternya saker;-). Vi är varandras kontraster och ytterligheter vad gäller design, MEN det har gjort att Fredriksberg fått en stil som varken jag eller Jimmy levt med tidigare. Fantastiskt! Vi har hela spannet av tidsepoker i huset - från 1796-2016. Ibland skämtar vi lite och säger att nedanvåningen är Jimmy och ovanvåningen är jag... hahaha. Och lite så var det nog i början, men ett vackert hus, som Fredriksberg är, har förmågan att dra det bästa ur människans inredningsförmåga och det är det huset gör med oss båda. Vi har dessutom fått lära oss att jämka, hahaha;-).

Så, kontentan av det hela. Jag följer med Jimmy till möbelvaruhusen och han följer med mig på auktioner och vips, så blev det VÅRT hem <3. De fynd och antikviteter vi inreder med idag, kommer främst från Lauritz, Stockholms Auktionsverk och Auktionshuset Syd. Just nu har vi lite fokus på vårt bibliotek, som ligger på ovanvåningen. I detta rum ska alla våra antikvariska böcker finnas... Känslan här är viktig! Mörk, mysig, murrig, engelsk. Jag tänkte med några bilder visa hur långt vi än så länge kommit. Det som ännu fattas är den "perfekta" bokhyllan, några få men rätt tavlor och självklart ljuskronan i taket. Men känslan, den börjar iaf träda fram... 

 Chesterfieldsoffa från  Lauritz , med tillhörande två fåtöljer som står i vårt sovrum. Resväskorna har fyndats lite här och där, bland vänner och på  Blocket .

Chesterfieldsoffa från Lauritz, med tillhörande två fåtöljer som står i vårt sovrum. Resväskorna har fyndats lite här och där, bland vänner och på Blocket.

 Här vill vi kunna sitta, bläddra i gamla böcker och lyssna på spraket i kakelugnen...

Här vill vi kunna sitta, bläddra i gamla böcker och lyssna på spraket i kakelugnen...

 Mattan - ett fynd från  Auktionshuset Syd ...

Mattan - ett fynd från Auktionshuset Syd...

 De gamla rostiga fyrlyktorna är vårt senaste fynd från  Auktionshuset Syd . Antikvariska böcker har vi samlat på oss under några år. Det krävs MÅNGA för att fylla en hel bokhylla;-).

De gamla rostiga fyrlyktorna är vårt senaste fynd från Auktionshuset Syd. Antikvariska böcker har vi samlat på oss under några år. Det krävs MÅNGA för att fylla en hel bokhylla;-).

 Jimmys pappas gamla skrivbord har en självklar plats hos oss. En gammal telefon, som man kan ringa himlen till, ska vi också hitta...&lt;3.

Jimmys pappas gamla skrivbord har en självklar plats hos oss. En gammal telefon, som man kan ringa himlen till, ska vi också hitta...<3.

 Den här resväskan har varit med om ett och annat... Den symboliserar livet och vart vi är på väg. Upptäckarglädje&lt;3.

Den här resväskan har varit med om ett och annat... Den symboliserar livet och vart vi är på väg. Upptäckarglädje<3.

Kram

Anna <3

CHALKPAINT, ROMANTIK & CHABBY CHIC!

I början av sommaren tog vi ju beslutet att "fixa till" möblerna i gästrummet... Ni minns dem säkert - de där klassiska bruna som finns i dussinvara på auktioner och bättre loppisar. Fina, rustika och gedigna möbler - men ibland orkar man bara inte med det tunga, mörka och bruna... Iallafall inte i vårt gästrum där vi med lite eftertanke kände att vi villa ha en rakt igenom ljus och romantisk känsla - men gammaldags. Vi ville ju ha den typen av möbler som man kan tänka sig att pigorna hade på sina rum. Vårt gästrum var ju en gång i tiden delat på två rum, två pigkamrar. 

Nu är iallafall möblerna vaxade, färdiga och tillbaka på sin plats - så här, till alla chalkpaint-, chabby chic-, loppis-, och bondromantikälskare - här kommer lite bilder att frossa i!

 Pigtittaren... Här ställde vi dessutom bilden av "damen" som vi hittade på vinden när vi rensad där.

Pigtittaren... Här ställde vi dessutom bilden av "damen" som vi hittade på vinden när vi rensad där.

 De nästan färdigblommade rosorna passar fint i den "slitna" miljö...

De nästan färdigblommade rosorna passar fint i den "slitna" miljö...

 Kommoden eller pottskåpet...

Kommoden eller pottskåpet...

 Och lite närmre...

Och lite närmre...

 Även Emmafåtöljen fick sig ett litet lyft med ny färg på benen.

Även Emmafåtöljen fick sig ett litet lyft med ny färg på benen.

 Bordet blev riktigt fint!

Bordet blev riktigt fint!

 Och står sig så vackert mot den turkos gamla dörren som vi hittade "inne" i väggen när vi renoverad gästrummet. Originalfärgen är kvar och dörren är numera en sänggavel.

Och står sig så vackert mot den turkos gamla dörren som vi hittade "inne" i väggen när vi renoverad gästrummet. Originalfärgen är kvar och dörren är numera en sänggavel.

Kram och trevlig helg!

Anna

<3

CHALK PAINT - QUICKFIX FÖR GAMLA MÖBLER

Så, då var jag en bit på väg i verkstan, med möblerna från gästrummet! Som jag skrev i förra inlägget, så är det första gången jag testar Annie Sloans Chalk paint-färg. Kan säga att den var så superenkel att använda, matt och fin - och krämig i konsistensen. Passar mig alldeles utmärkt, då jag målar en del effekter med ganska så torr pensel. I den här omgången är det dessa möbler som får en ny look.

 Ett litet bord...

Ett litet bord...

 En kommod, eller pottskåp...

En kommod, eller pottskåp...

 En pigtittare...

En pigtittare...

Det första jag gjorde var så klart att se till att möblerna var rena och avtorkade! Rengöring är alltid viktigt när något ska få en ny yta. I steg två, tog jag den svarta färgen, blandade i lite vitt tills jag tyckte att det var den grå nyans jag ville ha - i detta fallet en mellangrå nyans. Inte för ljus och inte för mörk. Den grå målade jag med på alla de ytor som jag vill ska se slitna ut när möbeln är klar...

 På bordet målade jag med grått runt hela bordsskivan och det mesta på benen. Var noga med att fota möbeln efter de olika stegen, så att du vet hur du tänkte när du la de olika lagren färg;-).&nbsp;

På bordet målade jag med grått runt hela bordsskivan och det mesta på benen. Var noga med att fota möbeln efter de olika stegen, så att du vet hur du tänkte när du la de olika lagren färg;-). 

 Samma sak med kommoden - målade grått på alla ytor som sticker ut, bildar ett hörn, avslut eller som jag bara spontant känner att jag vill slipa fram en känsla på...

Samma sak med kommoden - målade grått på alla ytor som sticker ut, bildar ett hörn, avslut eller som jag bara spontant känner att jag vill slipa fram en känsla på...

Det jag gillar riktigt mycket med dessa Chalk Paint-färger, är att de torkar otroligt snabbt! Efter ca 20 minuter kunde jag fortsätta med nästa lager färg. Passar mig perfekt - när jag väl har bestämt mig för något, vill jag ha ett snabbt resultat;-), hehe... Och nu när det grå torkat, är det dags för den vita färgen, eller antikvita för att vara korrekt! Nu börjar jag i mitten av de stora ytorna och jobbar mig ut mot det grå, ser till att penseln är torrare och torrare ju närmre det grå jag kommer. Jag målar alltså inte helt över det grå utan bara delvis. Jag vill nämligen, när jag slipar sen, även få fram det bruna under färgen, på sina ställen. Tänk: mer och mer slitet ju närmre en kant du kommer - precis så som man nöter möbler.

Här ser ni möblerna efter att de även fått den vita färgen påstruken. Den vita har jag lagt två lager av, men på samma vis - mindre och mindre på penseln, ju närmre avslutet jag kommer. När jag ändå var igång, fick benen på Emma-fåtöljen också sig en omgång;-). Det som kvarstår nu är slipning och sedan vaxning. Vaxningen krävs för att binda ihop färgen och göra ytan tålig.

Så, på återseende;-).

Anna <3

GÄSTRUMMET FLYTTAR IN VERKSTAN ;-)

Vet vad som sker när två personer, fulla av idéer och med ett nästan nördigt intresse för inredning, är färdigrenoverade och får loss tid?? Jo, då går man helt enkelt in i fas två, eller tre, eller nåt... Och börjar liksom om i rummen fast med fokus på själva inredningen... hahaha. Hela kvällen igår gick vi runt i huset och i princip skrev en lista på vad vi vill ändra, hur vi vill ha det o s v. Ja, lite möbler fick även byta plats med varandra. Och då ska ni veta att många av våra möbler är ganska stora och tunga;-). Men ibland blir det bara "akut" att något måste flyttas nuuuuu;-)!!! Bra träningspass det där!

Inredning är något som är i ständig rörelse... Och då är det ju bra att ha många rum och laborera med;-). Det som också är jäkligt bra, är att jag har en verkstad! Ett stort rum som för mig funkar lite som en skattkammare. Här fyller jag på med diverse fynd som vi (mest jag;-)) snubblar över... Ibland behöver de liksom mogna till sig lite och det kan de få göra i lugn och ro i min verkstad - eller ateljé, som vi kallar det:-). 

Det som skedde igår, när vi tog vår lilla runda, var att när vi landade i gästrummet, kände vi plötsligt båda att vi ville ha en annan känsla i rummet. En ljusare känsla. Så, på stående fot tog vi beslutet att möblerna måste bli vita. Och det är där min ateljé kommer in i bilden. Ett av mina stora intressen är nämligen att förvandla möbler. Att slipa och måla, gärna lager på lager är en passion och något jag gjort mycket av till och från i livet. Därför var min stora dröm också att få ha en egen verkstad där jag, i mån av tid och idéer, kan få lov att "hålla på med mitt...". När jag tittar på en möbel, tittar jag i princip aldrig på hur den ser ut, utan hur den SKULLE kunna se ut. Jag har liksom ett "kli i fingrarna" som jag bara kan bli av med genom att förvandla och förädla saker:-). Det var nog samma "kli" som drog oss till Fredriksberg;-). 

Så, det som kommer ske nu, är att möblerna i gästrummet (de som är i sitt bruna originalutförande) får flytta in i min ateljé och påbörja sin förvandling. För första gången i mitt liv ska jag dessutom testa Annie Sloans Chalk Paint-färger. Jag gillar att jobba med tjocka färger som torkar snabbt, så det blir ett spännande projekt! Jag tänkte dessutom att du ska få hänga med i förvandlingen, i min ateljé. Vi flyttar helt enkelt fokus från att renovera Fredriksberg, till att renovera inventarier;-). Jag kommer lägga en graffitgrå grund på väl utvalda ställen och sedan en antikvit ovanpå det. Och jobba strategiskt tillsammans med min bästa kompis-  sandpappret. Det kommer bli superbra! 

Så, det är det här vi gör i sommar när vi inte ligger på stranden... Vi skapar och ger nytt liv åt möbler. Du hänger väl med?

Anna <3

VILD & VACKER!

Varje dag - eller i alla fall sex dagar i veckan - promenerar jag i en timme. Jag går alltid samma runda. Vi är ju bortskämda med att ha skog och slingor utanför ytterdörren. Att promenera samma runda varje dag, gör att man ser naturens skiftningar och nyanser väldigt tydligt. Jag ser kottarna i de stora granarna, jag vet exakt när björnbären blommar och jag känner dofterna som är så karakteristiska för årstiden.

Mina ögon dras gärna till sådant som skapar en extra visuell skönhet. Gärna sådant som går att plocka med mig in. Blommor. Just nu finns de överallt. En del skulle kalla det ogräs. Men jag kallar det blommor. Att plocka in en del av det vilda och placera det i väldigt arrangerade, ja i det närmaste perfekta miljöer, skapar kontraster som på något oförklarligt vis blir till en balans. Det finns faktiskt ingenting med någon form av stjälk, som inte kan bli vackert i en vas... I alla fall inte för en inredningsnörd som jag;-).

Och visst låter det så där lagom klyschigt att säga: ta vara på de små och enkla stunderna. Men det finns faktiskt något vackert i dem. En naturlig skönhet långt bort från det arrangerade och perfekta. Ett lugn. En befrielse. Balans. Liv. 

Anna <3

STORA SALONGEN FÖRE & EFTER!

Första gången vi klev i i stora salongen tänkte vi: Herre Gud, hur möblerar man ett så här stort rum?? Ytan är alltså 66 kvm! Vi insåg ganska snabbt att "vanliga" möbler skulle upplevas som små dockmöbler här inne...:-).

 Men samtidigt var det en spännande tanke, att få inreda en salong stor som en sal på slottet;-). Den gamla fiskbensparketten har nog upplevt en och annan dans, men också många tunga steg av armékängor. Lacken var sedan länge bortsliten...  Liksom alla andra salonger och rum på Fredriksberg, så var även denna målad i gult. Men det var inte det vi såg! Vi såg pardörrar, takrosetter, höga golvsocklar och alla vackra fönster.

Men samtidigt var det en spännande tanke, att få inreda en salong stor som en sal på slottet;-). Den gamla fiskbensparketten har nog upplevt en och annan dans, men också många tunga steg av armékängor. Lacken var sedan länge bortsliten...

Liksom alla andra salonger och rum på Fredriksberg, så var även denna målad i gult. Men det var inte det vi såg! Vi såg pardörrar, takrosetter, höga golvsocklar och alla vackra fönster.

 Den gamla putsen knackades ner och väggarna försågs med ny. Fiskbensparketten slipades men vi ville inte ha den klassiska "parkettnyansen" som går i gult, vilket blir när man lackar, så vi bestämde ganska snabbt att vi ville lägga på en mörkare best och sedan lacka med det allra blankaste lacket - till färgbutikens stora förskräckelse... Hahaha... Till saken hör, att vi är "ganska" petiga vilket alla som varit oss behjälpliga under renoveringen vet, även färgbutiken. Att betsa ett golv, innebär att det finns risk att det blir dragigt o s v - vilket ett högblankt lack dessutom förstärker. Men, vi hade bestämt oss! Golvet skulle bli mörkt - och blankt! Och det blev såååååå bra. Vi älskar vår parkett!

Den gamla putsen knackades ner och väggarna försågs med ny. Fiskbensparketten slipades men vi ville inte ha den klassiska "parkettnyansen" som går i gult, vilket blir när man lackar, så vi bestämde ganska snabbt att vi ville lägga på en mörkare best och sedan lacka med det allra blankaste lacket - till färgbutikens stora förskräckelse... Hahaha... Till saken hör, att vi är "ganska" petiga vilket alla som varit oss behjälpliga under renoveringen vet, även färgbutiken. Att betsa ett golv, innebär att det finns risk att det blir dragigt o s v - vilket ett högblankt lack dessutom förstärker. Men, vi hade bestämt oss! Golvet skulle bli mörkt - och blankt! Och det blev såååååå bra. Vi älskar vår parkett!

 Väggar, tak och lister målades i samma obrutna, vita kulör - för att ge en lite modernare känsla och låta skuggorna från stuckaturer och profiler istället skapa effekterna.

Väggar, tak och lister målades i samma obrutna, vita kulör - för att ge en lite modernare känsla och låta skuggorna från stuckaturer och profiler istället skapa effekterna.

 Det enda vi med säkerhet redan från början visste, var att vi ville ha en zebramatta i denna salongen... Så, det var det första som köptes in. Dock är det ingen äkta zebra, utan en kamouflerad ko;-).

Det enda vi med säkerhet redan från början visste, var att vi ville ha en zebramatta i denna salongen... Så, det var det första som köptes in. Dock är det ingen äkta zebra, utan en kamouflerad ko;-).

 Att hitta ett tillräckligt stort matsalsbord var en kamp... Men till slut så;-)

Att hitta ett tillräckligt stort matsalsbord var en kamp... Men till slut så;-)

 Eftersom vi har så mycket fönster och dörröppningar, har vi sparsamt med saker på väggarna... Bara några få utvalda tavlor och det här lilla väggaltaret...

Eftersom vi har så mycket fönster och dörröppningar, har vi sparsamt med saker på väggarna... Bara några få utvalda tavlor och det här lilla väggaltaret...

 Det sista vi gjorde och som precis blivit klart, var att måla pardörrarna svarta. Och nu, äntligen, känner vi att salongen har balans. Många är rädda för att blanda in svart, i rädsla för att det blir för mörkt - men med stora vita ytor,&nbsp;högt i tak och många höga fönster behövs de svarta detaljerna för att skapa harmoni.  Den stora salongen ligger strategiskt, centralt mitt i huset - och är och förblir hjärtat...  Anna &lt;3

Det sista vi gjorde och som precis blivit klart, var att måla pardörrarna svarta. Och nu, äntligen, känner vi att salongen har balans. Många är rädda för att blanda in svart, i rädsla för att det blir för mörkt - men med stora vita ytor, högt i tak och många höga fönster behövs de svarta detaljerna för att skapa harmoni.

Den stora salongen ligger strategiskt, centralt mitt i huset - och är och förblir hjärtat...

Anna <3