FÖRE & EFTER - LILLA ENTRÉN

Då kör vi igång den utlovade före- och eftertouren på Fredriksberg. Jag tänkte att vi börjar lite lågt och smått - och sen får det liksom växa och slutligen accelerera;-). Så, vad passar väl då bättre, än att börja i husets minsta "rum" - eller rättare sagt entré - lilla entrén i husets västra del.

 Den här ingången ligger i anslutning till köket, men också intill de två rum i fil, som ligger längst ut på husets västergavel - och som utgör Louise "lilla lägenhet". Så, av praktiska skäl, är det mest hon som använder denna entré.  När vi kom till Fredriksberg, såg denna hall rent bedrövlig ut... Jag förstår faktiskt inte hur man på så liten yta, kan få plats med så mycket fula material och ful inredning, hahaha. Bara den mörka, "bubbliga" 60-talsdörren, stengolvet och alla hyllor, ja herre Gud...hahaha.

Den här ingången ligger i anslutning till köket, men också intill de två rum i fil, som ligger längst ut på husets västergavel - och som utgör Louise "lilla lägenhet". Så, av praktiska skäl, är det mest hon som använder denna entré.

När vi kom till Fredriksberg, såg denna hall rent bedrövlig ut... Jag förstår faktiskt inte hur man på så liten yta, kan få plats med så mycket fula material och ful inredning, hahaha. Bara den mörka, "bubbliga" 60-talsdörren, stengolvet och alla hyllor, ja herre Gud...hahaha.

 Här står jag inne i ett av Louise rum, redo att hugga i. Fotografen står i köket och får därför med en stor del av entrén.

Här står jag inne i ett av Louise rum, redo att hugga i. Fotografen står i köket och får därför med en stor del av entrén.

 Ett gatt in, som rensades på diverse hyllor och "hitte-på-lösningar...

Ett gatt in, som rensades på diverse hyllor och "hitte-på-lösningar...

 Den vackra och rustika ytterdörren...;-) Eller inte! I huset fanns också en del skyltar som normalt sett sitter i offentliga miljöer, men visst, det var ju delvis en offentlig byggnad när staten ägde den;-).

Den vackra och rustika ytterdörren...;-) Eller inte! I huset fanns också en del skyltar som normalt sett sitter i offentliga miljöer, men visst, det var ju delvis en offentlig byggnad när staten ägde den;-).

 Den gamla pigtrappan som ledde upp till vinden och pigkamrarna. Och den kändes verkligen som en vindstrappa.

Den gamla pigtrappan som ledde upp till vinden och pigkamrarna. Och den kändes verkligen som en vindstrappa.

Så, först rev vi ut allt, in på "skinnet", putsade om väggar, flöt golv och la golvvärme. Golvet fick hänga ihop med köket eftersom vi gjorde om dörröppningen till ett valv istället - dock inget pizzavalv;-), utan bara ett öppet ljusflöde... Huset är 38 meter långt i själva den ursprungliga huskroppen och man kan, som sig bör, se rakt igenom hela längan. På golvet lade vi svart granit, en storlek mindre i entrén än i köket för att det skulle bli proportionerligt till de respektive ytorna.

Hur blev det då?

 Öppet mellan köket och lilla entrén och längst bort skymtas Louise rum.

Öppet mellan köket och lilla entrén och längst bort skymtas Louise rum.

 Lite praktisk förvaring, plats för avhängning och med en hylla insatt i det där gattet som var fyllt med diverse blandade hyllor tidigare;-).

Lite praktisk förvaring, plats för avhängning och med en hylla insatt i det där gattet som var fyllt med diverse blandade hyllor tidigare;-).

 Louise dörr till höger, ingång till kök till vänster...

Louise dörr till höger, ingång till kök till vänster...

 Den nya ytterdörren är tillverkad efter originalet, med överljus, som fortfarande satt kvar i stora entrén - om än lite rutten;-)

Den nya ytterdörren är tillverkad efter originalet, med överljus, som fortfarande satt kvar i stora entrén - om än lite rutten;-)

 Och den gamla pigtrappan fick behålla sin patina, men fräschades upp med mörk bets och det som var öppet ut till vinden, är numera inbyggt så att detta blev en riktig trappuppgång. Trappan leder upp till en liten avsats med två dörrar - den vänstra leder ut till vårt stora vindsförråd och den högra till gamla pigkamrarna som numera är gästrum.

Och den gamla pigtrappan fick behålla sin patina, men fräschades upp med mörk bets och det som var öppet ut till vinden, är numera inbyggt så att detta blev en riktig trappuppgång. Trappan leder upp till en liten avsats med två dörrar - den vänstra leder ut till vårt stora vindsförråd och den högra till gamla pigkamrarna som numera är gästrum.

Som ni ser, så har lilla entrén fått en mix av gammalt och nytt men framförallt blivit en praktisk ingång med plats för ytterkläder och skor...Trappen upp till gästrummet är jag väldigt förtjust i - det mörka bruna som möter det kritvita, också den herrgårdsgrå nyansen vi valt på ytterdörr och väggar, bryter av fint, samtidigt som den smälter in. Modernt och rustikt!

Kram

Anna