DE HISTORISKA FASADTAVLORNA

En av de första sakerna jag lade märke till med Fredriksberg, var de historiska tavlorna som prydde fasaden på framsidan. Förutom skrift om vem som ägt o s v, så stod det årtal med romerska siffror. Tavlorna såg extremt gamla ut, men exakt hur gamla förstod jag inte då. 1997 tog man inte bara upp mobilen, knäppte en bild och googlade;-). Nej, då gick man ovetandes med information om man inte hade kunskapen själv.

Efter några år försvann den ena tavlan, den högra. Kvar på fasaden vara bara spåren av var den suttit och kompisen till vänster om den var lämnad ensam åt sitt öde. Jag trodde länge att någon stulit den... Eller att den möjligtvis trillat ner, gått sönder och kastats. 

Åren gick och Google`s frammarsch och sanningsenlighet ökade;-), så en dag bestämde jag mig för att ta reda på vad den där långa raddan av romerska siffror betydde... Det var ju herrgårdens byggår! 1796 visade det sig att det betydde. Då blev Fredriksberg än mer respektingivande i mina ögon. En byggnad från 1796 som fortfarande står kvar! Mäktigt och imponerande.

När vi köpt Fredriksberg, pratade vi om att det var lite sorgligt att den ena tavlan var borta... Det är ju trots allt ett stycke ovärderlig historia. Men när vi vred om låset på vår tillträdesdag och klev in i entrén, så stod den där, lutad mot en vägg! Då kändes allting komplett. Cirkeln var sluten, på många vis.

 Den översta tavlan är den äldsta. Den är tillverkad av en mycket bred ekplanka och är också den som är i allra bäst skick - i princip helt intakt. På den tavlan står det: "Anno 1796 har Grefve Carl Ludvig Hård låtit bygga denna afvelsgård, kallad efter dess fru Grefvinna FRIDRICKSBERG".   

Den översta tavlan är den äldsta. Den är tillverkad av en mycket bred ekplanka och är också den som är i allra bäst skick - i princip helt intakt. På den tavlan står det: "Anno 1796 har Grefve Carl Ludvig Hård låtit bygga denna afvelsgård, kallad efter dess fru Grefvinna FRIDRICKSBERG".

 

 Här ser man att allting, inkl bokstäver, är utskuret i träet och sen har man bränt bokstäverna för att framhäva texten.

Här ser man att allting, inkl bokstäver, är utskuret i träet och sen har man bränt bokstäverna för att framhäva texten.

På den undre tavlan står följande: "Anno 1867 har Consul och Consulinnan Lundgren låtit denna gård tillbygga och restaureras". Det var flygeln rakt i söder som byggdes till då.

Vi vårdar våra tavlor ömt och de tillhör Fredriksberg och kommer alltid att göra, eller Fridricksberg som det hette 1796. Grevinnan hette Fredrica Amalia Liboria von Engelbrechten och föddes 1768. Hon hade förmodligen en annan stavning på sitt förnamn, typ, Fridricka... Carl Ludvig Hård föddes 1749, den 1 november - samma datum som vi tog över Fredriksberg;-).

Vi funderade länge på om vi skulle sätta tillbaka tavlorna på fasaden, men tog beslutet under vår renovering att de skulle få sitta inomhus. Vi vill helt enkelt inte riskera att de försvinner eller blir förstörda. De sitter numera på vår veranda och skapar en historisk stämning där.

Där fasadtavlorna en gång satt, kommer vi istället att smycka gården med dess namn, Fredriksberg, i något vackert typsnitt. På gavelspetsen, på taket, kommer vi att sätta en vindflöjel, som det fanns rester av när vi kom hit. Den kommer ha formen av gårdens årtal.

 På bilden i denna tidningsartikel, sitter båda fasadtavlorna uppe, mitt på husets framsida. Det blir på den ytan vi kommer låta "skriva" Fredriksberg - och rakt ovanför, på nocken, ska vindflöjeln sitta.  På något sätt kommer vi också föreviga vår stora insats på Fredriksberg, som är den tredje på 220 år. 1796, 1867 och 2014/2015. Vi är dock inte överens om våra "titlar" än;-)... hahaha... Vi är ju varken grevar, consuler, baroner eller patroner:-).  Kram på dig och trevlig helg!  Anna <3

På bilden i denna tidningsartikel, sitter båda fasadtavlorna uppe, mitt på husets framsida. Det blir på den ytan vi kommer låta "skriva" Fredriksberg - och rakt ovanför, på nocken, ska vindflöjeln sitta.

På något sätt kommer vi också föreviga vår stora insats på Fredriksberg, som är den tredje på 220 år. 1796, 1867 och 2014/2015. Vi är dock inte överens om våra "titlar" än;-)... hahaha... Vi är ju varken grevar, consuler, baroner eller patroner:-).

Kram på dig och trevlig helg!

Anna <3