STORA SALONGEN FÖRE & EFTER!

Första gången vi klev i i stora salongen tänkte vi: Herre Gud, hur möblerar man ett så här stort rum?? Ytan är alltså 66 kvm! Vi insåg ganska snabbt att "vanliga" möbler skulle upplevas som små dockmöbler här inne...:-).

 Men samtidigt var det en spännande tanke, att få inreda en salong stor som en sal på slottet;-). Den gamla fiskbensparketten har nog upplevt en och annan dans, men också många tunga steg av armékängor. Lacken var sedan länge bortsliten...  Liksom alla andra salonger och rum på Fredriksberg, så var även denna målad i gult. Men det var inte det vi såg! Vi såg pardörrar, takrosetter, höga golvsocklar och alla vackra fönster.

Men samtidigt var det en spännande tanke, att få inreda en salong stor som en sal på slottet;-). Den gamla fiskbensparketten har nog upplevt en och annan dans, men också många tunga steg av armékängor. Lacken var sedan länge bortsliten...

Liksom alla andra salonger och rum på Fredriksberg, så var även denna målad i gult. Men det var inte det vi såg! Vi såg pardörrar, takrosetter, höga golvsocklar och alla vackra fönster.

 Den gamla putsen knackades ner och väggarna försågs med ny. Fiskbensparketten slipades men vi ville inte ha den klassiska "parkettnyansen" som går i gult, vilket blir när man lackar, så vi bestämde ganska snabbt att vi ville lägga på en mörkare best och sedan lacka med det allra blankaste lacket - till färgbutikens stora förskräckelse... Hahaha... Till saken hör, att vi är "ganska" petiga vilket alla som varit oss behjälpliga under renoveringen vet, även färgbutiken. Att betsa ett golv, innebär att det finns risk att det blir dragigt o s v - vilket ett högblankt lack dessutom förstärker. Men, vi hade bestämt oss! Golvet skulle bli mörkt - och blankt! Och det blev såååååå bra. Vi älskar vår parkett!

Den gamla putsen knackades ner och väggarna försågs med ny. Fiskbensparketten slipades men vi ville inte ha den klassiska "parkettnyansen" som går i gult, vilket blir när man lackar, så vi bestämde ganska snabbt att vi ville lägga på en mörkare best och sedan lacka med det allra blankaste lacket - till färgbutikens stora förskräckelse... Hahaha... Till saken hör, att vi är "ganska" petiga vilket alla som varit oss behjälpliga under renoveringen vet, även färgbutiken. Att betsa ett golv, innebär att det finns risk att det blir dragigt o s v - vilket ett högblankt lack dessutom förstärker. Men, vi hade bestämt oss! Golvet skulle bli mörkt - och blankt! Och det blev såååååå bra. Vi älskar vår parkett!

 Väggar, tak och lister målades i samma obrutna, vita kulör - för att ge en lite modernare känsla och låta skuggorna från stuckaturer och profiler istället skapa effekterna.

Väggar, tak och lister målades i samma obrutna, vita kulör - för att ge en lite modernare känsla och låta skuggorna från stuckaturer och profiler istället skapa effekterna.

 Det enda vi med säkerhet redan från början visste, var att vi ville ha en zebramatta i denna salongen... Så, det var det första som köptes in. Dock är det ingen äkta zebra, utan en kamouflerad ko;-).

Det enda vi med säkerhet redan från början visste, var att vi ville ha en zebramatta i denna salongen... Så, det var det första som köptes in. Dock är det ingen äkta zebra, utan en kamouflerad ko;-).

 Att hitta ett tillräckligt stort matsalsbord var en kamp... Men till slut så;-)

Att hitta ett tillräckligt stort matsalsbord var en kamp... Men till slut så;-)

 Eftersom vi har så mycket fönster och dörröppningar, har vi sparsamt med saker på väggarna... Bara några få utvalda tavlor och det här lilla väggaltaret...

Eftersom vi har så mycket fönster och dörröppningar, har vi sparsamt med saker på väggarna... Bara några få utvalda tavlor och det här lilla väggaltaret...

 Det sista vi gjorde och som precis blivit klart, var att måla pardörrarna svarta. Och nu, äntligen, känner vi att salongen har balans. Många är rädda för att blanda in svart, i rädsla för att det blir för mörkt - men med stora vita ytor, högt i tak och många höga fönster behövs de svarta detaljerna för att skapa harmoni.  Den stora salongen ligger strategiskt, centralt mitt i huset - och är och förblir hjärtat...  Anna <3

Det sista vi gjorde och som precis blivit klart, var att måla pardörrarna svarta. Och nu, äntligen, känner vi att salongen har balans. Många är rädda för att blanda in svart, i rädsla för att det blir för mörkt - men med stora vita ytor, högt i tak och många höga fönster behövs de svarta detaljerna för att skapa harmoni.

Den stora salongen ligger strategiskt, centralt mitt i huset - och är och förblir hjärtat...

Anna <3