EN GÅNG I TIDEN FANNS HÄR 15 KAKELUGNAR...

Det finns få saker som fascinerar mig så mycket som kakelugnar... Jag kan inte riktigt förklara varför, jag bara blir förälskad i dem<3. När jag kliver in i ett rum, är det det första jag ser och det sista jag titta på när jag går därifrån. När jag inreder ett rum med kakelugn, kretsar inredningen kring den. Det är kombinationen av någon slags pampig skönhet, gediget hantverk och svunnen tid, som bara känns så gott i mitt hjärta.

En kakelugn har alltid stått högst på listan över "önskemål" i hemmet. En kakelugn kan göra mig alldeles förblindad. Ett fallfärdigt hus, kan plötsligt bli ett exklusivt slott i mina ögon, när kakelugnen visar sig... hahaha. Och förmodligen var det också kakelugnarna på Fredriksberg, som gjorde mig blixtförälskad i fastigheten. När jag tänkte på Fredriksberg, var alltid kakelugnarna det första som dök upp. Ja, jag är besatt av kakelugnar;-). Och bara tanken på att det faktiskt stod fem kakelugnar på Fredriksberg, gjorde fastigheten helt unik i mina ögon. Jag liksom kände att jag kunde bortse från extremt mycket, bara jag fick mina fem kakelugnar...

Under renoveringen kunde vi också konstatera, att det i princip funnits en kakelugn eller eldstad i nästan varje rum på Fredriksberg. Tydliga spår i golven fanns på 15 platser. Alltså, tänk, här har stått 15 kakelugnar!! Och visst är det tragiskt när man tänker på att tio av dem, förmodligen åkt på tippen... Men vi gläds istället enormt mycket åt de fem som finns kvar. 

 I lilla salongen står den här pjäsen, 2.80 meter hög. Den har en central placering och kan beskådas från tre salonger.

I lilla salongen står den här pjäsen, 2.80 meter hög. Den har en central placering och kan beskådas från tre salonger.

 Det här är vår kung! En Rörstrand med Majolikaglasyr. Den här kakelugnen hade någon sålt innan Fredriksberg skulle ut till försäljning. Det skulle alltså nedmonteras och fraktas bort! Av någon anledning blev det inte så. Tack Gode Gud för det!

Det här är vår kung! En Rörstrand med Majolikaglasyr. Den här kakelugnen hade någon sålt innan Fredriksberg skulle ut till försäljning. Det skulle alltså nedmonteras och fraktas bort! Av någon anledning blev det inte så. Tack Gode Gud för det!

 Lite unikt, är att tre av kakelugnarna står på ovanvåningen... Här har vi en som pryder allrummet.

Lite unikt, är att tre av kakelugnarna står på ovanvåningen... Här har vi en som pryder allrummet.

 Ett sovrum...

Ett sovrum...

 Och kanske den som skapar allra högst mysfaktor... I vårt Master Bedroom. Att krypa ner i sängen en kulen kväll och ligga och lyssna till sprakandet i kakelugnen är ovärderligt&lt;3.

Och kanske den som skapar allra högst mysfaktor... I vårt Master Bedroom. Att krypa ner i sängen en kulen kväll och ligga och lyssna till sprakandet i kakelugnen är ovärderligt<3.

Om kakelugnar kunde känna, skulle de veta, att de är det mest värdefulla vi har i hemmet, förutom oss själva så klart;-).

Anna <3