VISST KAN TJEJER RENOVERA;-)

"Du borde starta en renoveringskurs för kvinnor", sa en väninna till mig för ett tag sedan. Ja, ni kan tro att jag skrattade gott! Det lät väldigt komiskt i mina öron... Men efterhand som vi pratade, så förstod jag mer och mer vad hon menade och att idén faktiskt inte alls var så tokig. Denna väninna äger ett hus utanför stan och eftersom hon är ensam och inte speciellt kunnig inom bygg, är hon helt utlämnad till hantverkare - vilket så klart kan bli extremt dyrt i slutändan. Vissa saker SKA man anlita hantverkare till, men det finns faktiskt en hel del saker man absolut kan göra själv. Saker som inte alls är svåra - det handlar bara om att VÅGA! Och det var precis det hon menade, att jag inspirerade till att våga. Ja, det är klart, inte så många kvinnor har kanske valt bort de "högklackade" och gått i "blåställ" i två år, istället;-). 

Många drömmer om hus, men backar för att de inte tror sig ha kunskapen. Det är ju lite läskigt att plötsligt själv ansvara för allt! Speciellt i ett gammalt hus, vet man ju aldrig vad som dyker upp. Och det gäller även om man lever i en parrelation. Även om stereotypen för att vara händig, är en man, betyder inte det att alla män är händiga;-). Själv har jag turen att leva med en hantverkare - men det betyder ju inte att jag kan ligga på soffan och käka praliner - och han slita. Nej då, det är teamwork som gäller! Så, alla ni kvinnor där ute som drömmer om ett eget hus, med eller utan partner - här kommer några tips till er!

1. Identifiera vad för typ av hus du vill bo i. Ofta är det "lilla huset på landet" som lockar och då är det ofta äldre hus med lite renoveringsbehov som finns till förfogande. Men att köpa ett hus med renoveringsbehov har sina fördelar. Du kan i princip skapa huset som du vill!

2. Kolla vad som finns på marknaden just nu och gå på alla möjliga husvisningar - även om du inte tror att det är just "det" huset som är ditt. Men man lär sig otroligt mycket genom att gå på visning - och var frågvis!! Vi var på flera husvisningar innan vi köpte Fredriksberg. Om inget annat, så lärde vi oss vad vi INTE ville ha;-). Tänk så här: det enda som inte går att ändra på är läget, så det måste du vara överens med till 100 %. Det är lätt att bli förblindad av vackra spegeldörrar och pampiga kakelugnar, men om järnvägen går precis utanför sovrumsfönstret, glömmer du snart bort husets charm;-).

3. Fundera över din budget! Ta reda på hur mycket du kan/vill låna och hur mycket du måste sätta in som kontantinsats. Bli världens bästa kompis med din bank. För jag lovar, när du renoverar, behöver du ett riktigt bra samarbete med banken;-). Vi ser relationen med vår bank som ett win-win samarbete - inte som att vi är kunder.

4. Research på byggmaterial... Hur går dina tankar kring material? Tänker du budget eller lyx? Det är en jäkla skillnad på sista raden;-). Du kan totalrenovera ett badrum för 50 000:-, men du kan också göra det för 300 000:-. Du kan piffa upp köket för 5000:-, men också installera ett platsbyggt för 250 000:-. Vad representerar dig? När du väl hittat "ditt" hus, tar du reda på hur mycket ett färdigrenoverat hus i trakten är värt - då får du svaret på om du ska stoppa in lyxmaterial eller budgetrenovera. Men självklart - hur mycket du är beredd att göra själv, är ju också avgörande.

5. När det klickar! Ja, det ska klicka mellan dig och huset - annars är det inte rätt. Vi vet när vi kommer in i "vårt" hus. Det är då vi inte ser allt som behöver göras, vi ser bara möjligheter;-). Nu gäller det att handla snabbt! Ta reda på allt du kan om huset innan du skriver kontrakt. Gör någon form av besiktning (prata med mäklaren om detta). När vi köpte Fredriksberg, valde vi att själva, tillsammans med ytterligare två hantverkare, syna huset i sömmarna. Eftersom vi var inställda på att totalrenovera, kändes en besiktning med protokoll överflödig... Men i de allra flesta fall, ska en besiktningsman bokas! Ta reda på vad saker och ting kommer kosta. Behöver huset ett nytt värmesystem? Kolla upp alternativen och vad det kostar. Bli världens bästa detektiv - så kommer inget som en chock sen... För när du väl fått nycklarna, finns det inte tid för annat än att renovera.

6. Gå runt i huset med kamera och dokumentera ALLT! Känn också efter vad du med säkerhet vet att du själv kan göra redan nu. Att riva ut/rensa - det kan du definitivt! Bort med allt som inte ska vara i huset (självklart vet du var de bärande väggarna finns;-)). Att betala någon för att rensa ut skit, är onödigt kostsamt. Visst, du kommer bli smutsig... Jag gick med håret fullt med murbruk i några månader, innan vi kunde börja bygga upp;-). Men man vänjer sig!

7. Skapa ett inspirationskollage kring hur du på ett ungefär vill att ditt hem ska se ut. Här tar du också hänsyn till husets förutsättningar. Är det en gammal skånelänga, så bör man ta hänsyn till det och kanske i viss mån eller till stor del återskapa för att få fram husets själ och rätta potential. Är det en 70-talsvilla? Försök då inte göra om den till en skånelänga;-). 

8. Nu är det dags att börja jobba på riktigt! Köp ordentliga arbetskläder och en rejäl verktygslåda. Jag har mina egna verktyg, rosa... Hahaha... Bli vän med kofoten, hammaren och sågen. Har du stenväggar? Lär dig hur "bom" låter och knacka ner det. Eftersom Jimmy är murare, var det ju självklart att han skulle putsa om väggarna - men det betydde inte att jag inte kunde göra något. Så jag gick i förväg med murhammaren och knackade ner allt som det var bom i. Det är enkelt att höra skillnad på lös och fast puts. Och vad är det värsta som kan hända?? Att man råkar knacka ner för mycket? Knappast, för trillade det ner, då skulle det ner! Ska du spara golvlister, dörrkarmar och dörrar? Lär dig hantera en slipmaskin. Prova på något du inte är rädd om - men det är samma sak här - ganska svårt att få bort för mycket. Underarbetet är skittråkigt, men helt avgörande för slutresultatet - så, lär dig att älska underarbete, det kommer du aldrig att ångra:-).

 Så här fina är mina alldeles egna verktyg;-). Tänkte pimpa en verktygslåda att förvara dem i, när tid finnes.

Så här fina är mina alldeles egna verktyg;-). Tänkte pimpa en verktygslåda att förvara dem i, när tid finnes.

9. Var kritisk när du anlitar hantverkare! Ta in flera offerter! Och framstå inte som en brud som inget kan;-). Har du gjort din research ordentligt, kan du också ställa de rätta frågorna och kraven till en hantverkare. Och även de sakerna du anlitar hantverkare till, ska du vara delaktig i. Kolla de olika momenten, dokumentera (fota) under tiden. Ifrågasätt. Det är du som är projektledare och styr "bygget". Det är ditt ansvar att budgeten hålls! Och kom ihåg en sak! Det är inte alltid den billigaste hantverkaren som är den mest kunniga och effektiva. Har du råd att göra om samma sak två gånger? Förmodligen inte, så ta in referenser! Och ge jobbet till någon som förstår sig på ett gammalt hus och svenska normer och krav. Det brukar bli billigast i slutändan...

10. Spackla och måla... Ja, det kan du definitivt lära dig! Och här sparar du många pengar. Tänk på att satsa på riktigt bra färg och penslar/rollrar. Ju billigare färg, desto lösare och rinnigare - och mindre täckande. Billiga penslar ger också onödigt tydliga penseldrag. Om du lär dig att rengöra dina redskap, tjänar de in sig själv många gånger om. Maskera!! Det finns inget fulare än när väggfärgen "råkar" komma ner på listen eller tvärtom. Eller en slarvigt målad trapp, där väggen bredvid har "duttar" av snickerifärgen. Är du inte tillräckligt stadig på handen, så maskeringstejpa. Resultatet blir riktigt proffsigt! Helhetsintrycket förändras av slarv... Börja i minsta rummet, med minsta väggen och du... Glöm inte täcka golvet, om det ska sparas;-).

11. På tal om golv ja... I många gamla hus finns de vackra brädgolven bevarade under masonit och plastmattor. På Fredriksberg, fann vi brädgolv i precis alla rum. De låg där under, skyddade och bara väntade på att få bli omhändertagna. Tusentals spik ska dras upp! Men med lite härlig musik i hörlurarna och en kofot och tång, så går det ganska snabbt! Jag och dottern drog spikar i X-antal kvadratmeter golv. Och även om dina golv ser "risiga" ut, så går de flesta att rädda med en rejäl slipning. Värt att ta hjälp för detta! Men att behandla golvet, gör du enkelt själv! Och funderar du på att ta bort det gamla brädgolvet... Fundera en gång till. Nya brädgolv är mycket mjukare och känsligare. De gamla är av kärnvirke och dessutom härdade. Och den charmiga patinan går aldrig att få i ett nytt golv.

12. Fönster och dörrar! Det är mycket enklare att kitta om ett fönster än vad man tror innan man provat! Vi har 42 fönster som jag slipat, kittat om och målat. Jag hade ingen som helst aning om hur man gjorde - men med ett bra kitt, kittkniv och en Youtube-video, så löste det sig;-). Och redan på andra- tredje fönstret började det att se riktigt proffsigt ut. Att själv göra det, är också ett sätt att lära känna sina fönster. Och genom att du känner dem, och vet i exakt vilket skick de är i, förlänger du också deras livslängd. Var rädd om gamla fönster! Även om de kan se lite dåliga ut i träet, så brukar det rätta till sig med kitt, olja och färg - för det är kärnvirke, återigen - med en mycket längre livstid än nytt trä.

13. Fasaden... Ska huset putsas om - överlåter du det till en murare! Ska det däremot bara målas, fixar du det själv. Glöm inte täcka fönstren;-). Och återigen - glöm inte förarbetet. Att hyra in någon som högtryckstvättar fasad och tak, är en billig investering och då trillar i princip all lös färg av och du har ett rent underlag att jobba med. Behöver du ställning för att komma åt överallt? Planera då verkligen när du har tid att göra jobbet - ställningen tickar pengar, men är väl värd sin kostnad för att slippa hålla på med stegar o s v. Skapar du rätt förutsättningar, blir jobbet så mycket enklare och skojigare. Jag hade aldrig klättrat på en ställning och är dessutom höjdrädd - men jag vande mig när jag insåg att jag var ganska säker på ställningen;-).

Allting handlar om att lära känna sitt hus och att VÅGA!! Vad är det värsta som kan hända? Ja, om du överlåter elen till en elektriker, avlopp och vatten till en rörmokare och konstruktion till en snickare - så är det värsta som kan hända, att du eventuellt får spackla om en vägg, eller måla om en dörr, men det är också en lärdom. Huset står inte och faller med det du faktiskt själv kan göra. Och det är förbaskat kul att kunna ta åt sig stora delar av äran, när drömhuset väl är fixat. Du blir liksom ett med ditt hus! Du vet var eventuella svagheter finns, eftersom du har sett husets alla hörn och kan ha dem under uppsikt. Det inger en enorm trygghet att veta allting om sitt hus. Vissa detaljer som vi idag har synliga i våra rum på Fredriksberg, var gömda och kom fram när vi rev. Hade vi överlåtit sådant till någon annan, hade vi missat en del godbitar, som gör huset speciellt och personligt... Och har du samarbete med bra hantverkare, kan du alltid fråga och be om råd!

Så tjejer, vad väntar ni på? Vi kan också bygga;-).

Anna <3

 Väldigt långt ifrån glitter och glamour... Men så mycket ny kunskap jag skaffat mig under dessa två år!&nbsp;

Väldigt långt ifrån glitter och glamour... Men så mycket ny kunskap jag skaffat mig under dessa två år!