KÖKET - 60-TALSNOSTALGIN BYTTES MOT STILRENT 2000-TAL

Köket är oftast det utrymme som både är mest omfattande och mest kostsamt att renovera... Det gäller alltså att tänka efter före;-). Att byta en kulör eller en tapet i ett rum är ju okej om man tröttnar på det valet man gjorde, men att byta ut köksinredningen efter två år gör man sällan;-). Köket är utan tvekan också det roligaste att planera.

När vi kom till Fredriksberg, satt det ett platsbyggt kök från 60-talet, med aningen låg arbetsbänk. Det låg en sliten linoleummatta i "kommunalgrått" på golvet och spisen... Ja, den var allt annat än brukbar;-). Kyl och frys existerade ö h t inte i huset:-). Det var alltså inte tal om att spara på något - det vara bara att riva ut allt in på bara skalet. Väggarna behövdes också knackas ner och delvis putsas om -  och betongplattan behövdes slipas helt ren från tjäran som platsmattan "låg" i.

 Charmigt värre och ett rent helvete att få ut... Hahahaha;-)

Charmigt värre och ett rent helvete att få ut... Hahahaha;-)

 Planeringen var bra, därför bestämde vi oss för att behålla planlösningen precis som den var. Det gamla köket fick helt enkelt bli modell för det nya:-).

Planeringen var bra, därför bestämde vi oss för att behålla planlösningen precis som den var. Det gamla köket fick helt enkelt bli modell för det nya:-).

 Vi ville inte ha matbord i köket, så här på denna tomma ytan såg vi framför oss en stor köksö eller bar...

Vi ville inte ha matbord i köket, så här på denna tomma ytan såg vi framför oss en stor köksö eller bar...

Ovanför spisen, satt en stor murad fläktkåpa som vi först var inne på att spara. Men vid närmare eftertanke, bestämde vi oss för att ta bort den - skorstenen var ändå fimpad under taket och inte i bruk. När Jimmy började bila ner den, dök världens vackraste tegelvägg upp och vips, så fick vi in det där ruffiga gamla teglet som en kontrast till det moderna köket vi sett ut...

 Det är så spännande att riva... Man vet aldrig vad man hittar;-).

Det är så spännande att riva... Man vet aldrig vad man hittar;-).

 På återvinningscentralen i Malmö hittade vi likadan tegel som på väggen vi knackade fram. Av det byggde vi vår köksbar.  Golvet var ett projekt i sig;-). Värmeslingor skulle läggas, golvet skulle flytas och stora granitplattor skulle läggas...   

På återvinningscentralen i Malmö hittade vi likadan tegel som på väggen vi knackade fram. Av det byggde vi vår köksbar.

Golvet var ett projekt i sig;-). Värmeslingor skulle läggas, golvet skulle flytas och stora granitplattor skulle läggas...

 

 När man kommit så här långt, att återuppbyggnaden har startat, blir allting så enormt spännande. Hur ska det bli på riktigt - det där som vi tänkte i huvudet;-).

När man kommit så här långt, att återuppbyggnaden har startat, blir allting så enormt spännande. Hur ska det bli på riktigt - det där som vi tänkte i huvudet;-).

 Stommarna på plats:-). Snart är snabbmaten ett minne blott;-).

Stommarna på plats:-). Snart är snabbmaten ett minne blott;-).

Vi hade bestämt redan från början, att vi inte skulle flytta in förrän köket var helt klart! Vi tänkte inte laga mat på gasolkök;-). Så, därför var det det som fick styra NÄR inflyttning skulle ske. Och man vet ju aldrig riktigt hur lång tid varje moment ska ta, det kan ju trots allt dyka upp saker på resans gång. Och så ska ju allting klaffa också mellan de olika hantverkarna... All rördragning, el o s v. Men allting flöt på helt otroligt bra! Och den 1 mars, fyra månader efter övertagandet, flyttade vi in och ALLT, precis allt var klart i köket. Inte ens en liten list fattades;-). Jag minns med glädje den första måltiden som tillagades i nya köket. Det var så lyxigt så att det kändes som att jag var med i ett matlagningsprogram på TV - igen;-). Fast den gången, var det ifrån ett trist lägenhetskök... hahaha. Äntligen hade jag, som älskar att laga mat, fått "mitt" riktiga lyxkök - med precis allt det som jag alltid önskat...

Att det skulle bli ett supermodernt kök, var jag och Jimmy överens om redan från början. Svart och vitt, högblanka material, hållbar granit - men med den ruffiga teglen som en skön kontrast.

 Både bänkskivor och skivan på köksön är i svart granit...

Både bänkskivor och skivan på köksön är i svart granit...

 Ett kök ska vara kul att vistas och "jobba" i - det hjälper lite skojiga färgklickar till med:-).

Ett kök ska vara kul att vistas och "jobba" i - det hjälper lite skojiga färgklickar till med:-).

 Lite barhäng är aldrig fel;-)

Lite barhäng är aldrig fel;-)

 Frukt, grönsaker och färska kryddor - ett måste i vårt kök.

Frukt, grönsaker och färska kryddor - ett måste i vårt kök.

 I det enkla bor det vackra...

I det enkla bor det vackra...

 Detaljerna är noga utvalda... Tekannan från Le Creuset köpte vi i Kalifornien - den fanns inte i turkos i Sverige;-).

Detaljerna är noga utvalda... Tekannan från Le Creuset köpte vi i Kalifornien - den fanns inte i turkos i Sverige;-).

Vi älskar vårt kök! Det är verkligen en viktig samlingspunkt på vårt Fredriksberg. Och numera står jag ofta bredvid och njuter av ett glas vin, när min duktige man lagar mat;-). Det är vardagslyx, det!

Anna <3