HUR UNDVIKER MAN "RENOVERINGSFÄLLAN"?

Är ni fortfarande tillsammans? Händer det att människor lite skämtsamt frågar. Eller säger: bra att huset är så stort, så kan ni bo i var sin del... Det många människor gör, av egen erfarenhet eller på grund av vad de hört från andra - är att de tar för givet att ett förhållande i princip kraschar när man gör en större renovering (ja, ibland räcker även en mindre omtapetsering;-)). Att man helt enkelt renoverar sönder sitt förhållande! Och det är säkert så i en hel del relationer, att just renoveringen satte det sista spiket i kistan. Så, hur kan det då komma sig att vår relation är minst lika bra nu, som innan Fredriksberg;-)? Hur undviker man att falla i renoveringsfällan?

Jag är övertygad om att de relationer som inte klarar en renovering, förmodligen inte var tipp-topp innan heller;-). Att köpa ett hus och renovera kanske bara var ett sista försök att få det att funka - men det kan jag säga - funkar det inte innan, funkar det definitiv inte efter en renovering... Om man är ett par som ger sig på att fixa ett gammalt hus (eller bygger ett nytt), gäller det att man både är överens och samspelta - vilket ofta är problemet i en "dålig" relation. Men om man nu verkligen vill få detta att funka, vilket jag förutsätter att de flesta vill och iallafall var det som VI ville och fortfarande vill, så finns det några enkla saker att förhålla sig till, som är direkt avgörande för resultatet både på huset, välmåendet och relationen. Följ dessa sju punkter och både du, din respektive och huset kommer att må fantastiskt bra!

 Nya, matchande jobbkläder;-). Dock inte så rena och fina någon längre stund...

Nya, matchande jobbkläder;-). Dock inte så rena och fina någon längre stund...

 Det är så här vi sett ut den mesta av tiden... hahaha;-).

Det är så här vi sett ut den mesta av tiden... hahaha;-).

1. Ha en plan! Ta diskussionerna kring hur ni vill lägga upp det, vad ni kan tänka er att själv göra, vad ni behöver hjälp av hantverkare med samt HUR ni vill att det färdiga huset ska se ut - INNAN ni sätter igång. Skapa en plan utifrån detta samt sätt budget både för tid och pengar. En gemensam plan som båda känner sig bekväm med gör jobbet både enklare och roligare.

2. Bestäm när vi ska vara lediga! Och då menar jag verkligen LEDIG. Om ni anser att ni både vill, kan och orkar köra på sju dagar i veckan, fine... Det gjorde vi, MEN vi hade aktiviteter inplanerade lite då och då som gjorde att vi "slet oss" från renoveringen. Både jag och Jimmy är personer som kan köra på rätt hårt, men det sunda förnuftet säger att även sådana personer måste pausa ibland. SÅ, kom överens om vad som passar er. Och håll er till det.

3. Det räcker inte med en hammare... Att renovera ett hus kräver inte bara din tid och energi, det kräver ordentliga verktyg!! Och ordentliga arbetskläder. Man ligger inte en hel dag och t ex lägger golv, utan ordentliga knäskydd - ostraffat! Gör inte våld på dig själv. Du ska orka under många månader, kanske år... Och att utföra moment utan att ha rätt verktyg för det - leder bara till två saker: det tar längre tid och kostar mer pengar. Gör en inventering i din verktygslåda innan du sätter igång. Investera i det du behöver för att kunna utföra jobbet både smidigt, säkert och korrekt. Unna dig sköna, säkra och praktiska arbetskläder och stå inte och frys och var blöt... Finns inget mer irriterande! Tänk, att du gör en insats för huset och därför också är värd bara de bästa förutsättningarna.

4. Gör er fina för varandra! När vi köpte Fredriksberg, köpte jag också ett par riktiga arbetsbyxor för första gången i mitt liv. Jag bytte högklackat mot stålhätta;-) och fick vänja mig vid att ha murbruk i håret mest hela tiden... På ett sätt, ganska befriande - MEN det gäller att inte tappa bort sig helt och plötsligt finna sig i att: det är så här vi ser ut nuförtiden... Lite då och då, behöver man göra sig fina för varandra och påminna om att livet kommer att återgå till det normala igen;-). Hos oss finns en ganska enkel regel: joggingbyxor har vi när vi joggar;-).

5. Beröm varandras arbete! Man är bra på olika saker... Titta till varandras arbete emellanåt och beröm. Det finns inget tristare än att stå och slita med något en hel dag också ingen som påpekar att man gjort ett bra jobb. Beröm hellre en gång för mycket, än en gång för lite. Och - om du tycker att något inte blev som du tänkt - beröm först och klaga sen;-).

6. Sov! Hur kul det än är att renovera och hur mycket man än vill komma framåt, kunna flytta in o s v så tumma aldrig på en sak: SÖMNEN!! Hur mycket kraft och energi du än har, så behöver kroppen återhämtning. Och bästa återhämtningen får vi när vi sover. Vi körde ibland på till långt ut på natten, men då tog vi alltid sovmorgon dagen efter, förutom i några ytterst få undantagsfall. Vi var noga med vår sömn, för vi vet, att vara trött och renovera är som bäddat för trubbel...

7. Drick vin med vännerna! Har du någonsin behövt gå under jorden, byta telefonnummer eller gå omvägar på stan när någon av dina vänner köpt hus och ska renovera;-)?. Hahahaha... Många människor blir totalt livrädda när deras vänner köpt hus och tror att "nu måste jag hjälpa till". Och ja, tyvärr tror många som köper hus att de kan använda vänner och familj som någon slags gratis eller extremt billig arbetskraft. Det är enklaste sättet att bli av med sina vänner på;-). Vi har haft en mycket enkel regel ända från början, den lyder så här: Våra vänner dricker vi vin och har kul med. Punkt. 

Även nu, när vi börjar se en ände på renoveringen av Fredriksberg, har vi en plan som vi håller oss till. Vi jobbar en dag i veckan på huset, oftast lördagen, fram till kl 18. Därefter lagar vi en god middag, musiken ljuder genom högtalarna, de högklackade har kommit fram igen och vi dukar fint i matsalen. Vad är det för mening att bo här, om vi inte ska nyttja huset så som det är menat;-)? 

 De här stunderna är och förblir viktiga...<3

De här stunderna är och förblir viktiga...<3

Anna <3