HUSETS VERANDA REDO FÖR VÅREN

Rakt ut från husets kontor, genom den svarta, glasade pardörren, ligger verandan... Husets absolut både bästa och viktigaste rum! Här sitter vi och äter, filosoferar och kläcker nya idéer stora delar av året - med start nu och sen så långt fram mot årets slut som det bara går. Just nu värmer vårens första solstrålar rummet och gör det riktigt behagligt.

 Ett litet kliv ut från kontoret där jag sitter och jobbar...

Ett litet kliv ut från kontoret där jag sitter och jobbar...

En veranda är ett måste på ett gammalt hus och också en av de sakerna med Fredriksberg som jag var mest fascinerad över, trots den anspråkslösa enkelheten... Bara tanken på att få sitta där, mitt i naturen men ändå inne och skriva böcker, är oslagbar. Men med tanke på hur verandan såg ut när vi köpte Fredriksberg, så var där lite att ta tag i först. Den heltäckande 60-talsytterdörren stoppade hela ljusflödet och skulle ersättas av en helglasad, spröjsad dubbeldörr. Pärlsponten på både vägg och i tak skulle slipas och målas och det hemska laminatgolvet skulle bort och ersättas av stenplattor som matchade stenen runt den gröna kakelugnen på kontoret.

 Så här "charmig" var verandan när vi tog över Fredriksberg...;-)

Så här "charmig" var verandan när vi tog över Fredriksberg...;-)

 Och här skymtar den från kontoret...

Och här skymtar den från kontoret...

Men de trista färgerna till trots, så kände man ändå direkt den fantastiska atmosfären på verandan. Den är i princip helt inbäddad i trädgårdens grönska och det är härifrån vi ser rådjuren, fasanerna, ekorrarna och till och med ugglan. Vi valde en diskret och dämpad färgskala i vitt och ljusgrått - vi ville inte konkurrera med naturens färgskiftningar - tvärtom, ville vi att de olika årstidernas färgskalor skulle förstärka intrycket på verandan.

 Matplatsdelen, med stearinljus som enda ljuskälla...

Matplatsdelen, med stearinljus som enda ljuskälla...

 En gammal trälåda med de viktigaste redskapen. Det tar ju en liten stund och springa till köket om man glömt något;-).

En gammal trälåda med de viktigaste redskapen. Det tar ju en liten stund och springa till köket om man glömt något;-).

 På väggen hänger herrgårdens gamla fasadtavlor i original. Den översta och äldsta är från 1796...

På väggen hänger herrgårdens gamla fasadtavlor i original. Den översta och äldsta är från 1796...

Det finns ingenstans i huset som maten smakar så bra som här... Och det finns heller ingenstans som kaffet och samtalen efter maten, blir så bra som här...

 Avkopplingsdelen med rottingstolar och ett överflöd av blommor och växter som liksom vi, väntar på våren...

Avkopplingsdelen med rottingstolar och ett överflöd av blommor och växter som liksom vi, väntar på våren...

 Här trängs pelargonierna i gamla plåtburkar, trälådor och spruckna lerkrukor...

Här trängs pelargonierna i gamla plåtburkar, trälådor och spruckna lerkrukor...

Att mixa gammalt och nytt är mer eller mindre genomgående i hela huset, men här på verandan, är det snarare mer ett överflöd av vintage, än modern design;-). Igår planterades alla blommor om och en rejäl städning gjordes, som tog bort alla spår av vinter och mörker. Nu ska allting bara växa till sig lite med hjälp av solen - och de gröna bladverken kommer att få hård konkurrens av Mårbackans behaglighet, citronernas intensitet och hortensians dominans... Det ser vi alla fram emot!

Anna <3