VI VILL ATT UTSIDA OCH INSIDA SKA HÄNGA IHOP!

Det är den 1 november 2013. Vi har just fått nycklarna till vårt drömhus. Vintern lurar runt husknuten. Det är bråda tider. Självklart hade det varit en fördel om vi fått ta över Fredriksberg tidigt på våren, istället för precis innan vintern. Men, så var inte fallet. Gården såldes på hösten och borde tas omhand innan snö och kyla bet sig fast. Vi hade bråttom, det visste vi. Vi var tvungna att få huset tätt, torrt och varmt. NUUU!! Vi bad till de högre makterna om att vintern skulle få dröja. Vi blev bönhörda! Tack! En bra bit in i december var vädret fortfarande så milt och gynnsamt att Jimmy hann putslaga hela fasaden och grunden innan kylan slog till. Vi hann också få in det nya värmesystemet i huset inom loppet av fyra veckor. Vi kunde med gott samvete gå in och ta tag i husets interiör och veta, att Fredriksberg både var tätt, torrt och varmt.

 Så här såg det ut när vi började...

Så här såg det ut när vi började...

 Upplagat innan det var dags för tunnputs...

Upplagat innan det var dags för tunnputs...

Redan innan det stod klart att vi skulle köpa Fredriksberg - ja, faktiskt redan innan det blev till salu;-), konstaterade Jimmy att han skulle klara av att putsa om hela kåken själv. Alltså, vi pratar en 38 meter lång T-formad byggnad med en flygel på baksidan. En byggnad som till hälften är på 1,5 plan och till hälften 2,5 plan. Vi pratar en fastighet på 600 kvm. Men han var fast besluten att han skulle fixa det! Och det kan ni tro att han gjorde:-). Så fort det blev vår 2014, gick han ut och påbörjade tunnputsningen som sker i tre steg. Varje dag det var uppehåll och inte för varmt eller för kallt, stod Jimmy med mursleven... De andra timmarna, stod han också med mursleven, fast där inne;-). Jag måste säga, att han är husets hjälte! Jag skulle nog på rak arm kunna säga, att inte många hade gett sig på och genomfört det han gjort för Fredriksberg.

 En lycklig Jimmy har tagit sitt sista putstag, innan huset skulle färgas.

En lycklig Jimmy har tagit sitt sista putstag, innan huset skulle färgas.

Anledningen till att vi valde ett tunnputssystem istället för tjockputs, var helt enkelt att den gamla putsen var för bra för att knacka ner. Däremot var den lagad många gånger och såg ut som ett lapptäcke;-). Därför valde vi istället att laga upp den gamla först och sen förse byggnaden med helt nya lager puts - vi ville ju ha huset slätt, enhetligt och kritvitt. Vi ville att Fredriksberg skulle få lysa upp trakten igen, på samma sätt som det en gång gjort. Byggnaden är pampig och förtjänar att "synas". När fasaden fått sina två lager, varav det ena med nät, vad det dags för det sista lagret som också ger huset dess färg och struktur. Vi valde en kornighet på 1,5 mm på väggarna, men valde istället att "skura" stuckaturerna för att få lite skillnad i strukturen. Den 3 oktober 2015, nästan två år efter övertagandet, stod hela fasaden klar och vi firade med champagne. Det är och förblir den största insatsen vi någonsin kommer göra för Fredriksberg. För oss är det viktigt att in- och utsida hänger ihop! Att välja att fokusera på det ena eller det andra var aldrig ett alternativ. Huset skulle renoveras grundligt och med eftertänksamhet, punkt slut.

 En viss skillnad va;-)?

En viss skillnad va;-)?

 Nu lyser Fredriksberg på långt håll, igen:-).

Nu lyser Fredriksberg på långt håll, igen:-).

 Det lyser till och med upp mörkret;-)  Anna <3

Det lyser till och med upp mörkret;-)

Anna <3