GREVENS FÖDELSEDAG OCH VÅR ÅRSDAG!

Den 1 november 1749 föddes Greve Carl Ludvig Hård. 1796, lät han bygga Fredriksberg, eller Fridricksberg, som det hette på den tiden. Den 1 november 2013 tog vi över Fredriksberg. Så, idag, den 1 november firar vi både Greven och vår 3-årsdag på Fredriksberg. Det är ju också i anslutning till Halloween, så vi får väl se om han tar sig en svängom i salongen ikväll, mohahaha;-).

En av många saker jag är tacksam för i vår renovering, är att vi varit med hela tiden. Vad menar jag med det? Jo, ett vanligt scenario vid en renovering, speciellt vid en STOR renovering, är att man lägger ett stort ansvar hos sina hantverkare. Man ger dem en "färdig" bild av hur man vill att rummet eller huset ska se ut och sen låter man dem jobba. Det enda man själv fokuserar på är att det färdiga resultatet ska se ut på ett visst vis. Man kanske t o m har en rivnings- eller saneringsfirma till att riva ut allt som verkar gammalt, dåligt eller överflödigt... Vad händer då? Jo, man missar alla de där spännande sakerna och detaljerna som dyker upp på vägen. De där detaljerna som gör just ditt hem unikt. Det där originalet som inte går att ersätta. Det kan tyckas handla om småsaker - ett handtag där, ett golv där, lite pärlspont här o s v. Men i slutändan har de betydelse. Nu tänkte jag visa några bilder på detaljer som vi inte hade kunnat kräva av hantverkare att de skulle "förstå" - att om ni hittar dessa, ska de vara kvar. Därför har vi skött all utrivning själv. Vi har varit med i vartenda moment (utöver alla de som vi själv gjort till 100 %). Och vi har också bevarat allt vi hittat och återanvänt på ett eller annat sätt.

 En originalvägg från 1796... Klart att den skulle plockas fram! Även om det varit enklare att bara putsa över den eller, hua mig, gipsa den...

En originalvägg från 1796... Klart att den skulle plockas fram! Även om det varit enklare att bara putsa över den eller, hua mig, gipsa den...

 Bjälkar och rustik tegel... Sådant som uppenbarar sig i sin rätta form när man river.

Bjälkar och rustik tegel... Sådant som uppenbarar sig i sin rätta form när man river.

 Golv... Vi har räddat i princip alla golv i huset. Många låg gömda under masonit med miljontals spikar. Många hade säkert tyckt att det var enklare att lägga in 500 kvm nytt golv, men du kan aldrig få den känslan i nya brädor, som du har i de gamla.

Golv... Vi har räddat i princip alla golv i huset. Många låg gömda under masonit med miljontals spikar. Många hade säkert tyckt att det var enklare att lägga in 500 kvm nytt golv, men du kan aldrig få den känslan i nya brädor, som du har i de gamla.

 Ser du murningen av teglen? Herre Gud vilket hantverk! 

Ser du murningen av teglen? Herre Gud vilket hantverk! 

 Kanske husets vackraste dörr med munblåst glas. Den blev över när vi byggde om ovanvåningen, men självklart hittade vi en annan plats för den.

Kanske husets vackraste dörr med munblåst glas. Den blev över när vi byggde om ovanvåningen, men självklart hittade vi en annan plats för den.

 Handtaget på dörren ner till vinkällaren. Inte ens rosten kommer vi att ta bort!

Handtaget på dörren ner till vinkällaren. Inte ens rosten kommer vi att ta bort!

 Rensluckor till en skorsten som är fimpad under taknocken... Vad fyller de för funktion? Utsmyckning så klart:-).

Rensluckor till en skorsten som är fimpad under taknocken... Vad fyller de för funktion? Utsmyckning så klart:-).

 Alltså de här golvsocklarna... Var hittar man sådana idag?? Visst, de var jäkligt slitna och många timmar krävdes med slipning och målning och vår specialsnickare fick också tillverka några bitar att komplettera med - MEN det var värt varenda timme!

Alltså de här golvsocklarna... Var hittar man sådana idag?? Visst, de var jäkligt slitna och många timmar krävdes med slipning och målning och vår specialsnickare fick också tillverka några bitar att komplettera med - MEN det var värt varenda timme!

 Välvda dörröppningar... Syns inte så bra på bilden, men gör en jäkla skillnad i verkligheten och visst hade det varit enklare att göra dem raka när vi putslagade istället för att runda dem, men detaljer... Det är detaljerna som gör det.

Välvda dörröppningar... Syns inte så bra på bilden, men gör en jäkla skillnad i verkligheten och visst hade det varit enklare att göra dem raka när vi putslagade istället för att runda dem, men detaljer... Det är detaljerna som gör det.

 Valven ovanför pardörrarna. Samma sak här. Alltid enklare att "skippa" det välvda och göra rakt istället, men man gör det en gång under sin livstid;-).

Valven ovanför pardörrarna. Samma sak här. Alltid enklare att "skippa" det välvda och göra rakt istället, men man gör det en gång under sin livstid;-).

 Dörren som blev en sänggavel... Den hittade vi gömd inne i väggen när vi rev. En rivningsfirma hade slängt den i kontainern, medan jag såg den som en självklarhet i rummet;-). 

Dörren som blev en sänggavel... Den hittade vi gömd inne i väggen när vi rev. En rivningsfirma hade slängt den i kontainern, medan jag såg den som en självklarhet i rummet;-). 

 Pärlspont... Det har vi på några ställen, bl a i några tak, som här... Vid första anblicken såg de ganska dåliga ut och självklart hade det varit enklare att bara sätta gips eller något annat över dem. Men skam den som ger sig - med slippapper och färg kommer man långt;-). Och lite lagning förstås!

Pärlspont... Det har vi på några ställen, bl a i några tak, som här... Vid första anblicken såg de ganska dåliga ut och självklart hade det varit enklare att bara sätta gips eller något annat över dem. Men skam den som ger sig - med slippapper och färg kommer man långt;-). Och lite lagning förstås!

 Vår lönntrappa... Det var här pigorna gick med sina serveringsbrickor till herrskapet... Och det är här de fortfarande går;-). Det knarrar härligt... Vi har tre trappor till ovanvåningen och det har aldrig varit tal om att någon ska bort! Inte ens denna som ligger lite i skymundan bakom tvättrummet och egentligen skulle kunna bli en bra yta att ta till för att göra tvättrummet större. Men icke sa nicke. Allting ska inte vara jättepraktiskt i ett gammalt hus. Det ska finnas lite prången, skrymslen och vrår...  Nä, nu är klockan tre och Greven ska ha sitt eftermiddagskaffe;-). Och visst firar vi lite extra idag... Och inte bara Greve Hård eller att vi fick vårt drömhus, utan vi firar faktiskt Fredriksbergs pånyttfödelse:-).  Anna <3

Vår lönntrappa... Det var här pigorna gick med sina serveringsbrickor till herrskapet... Och det är här de fortfarande går;-). Det knarrar härligt... Vi har tre trappor till ovanvåningen och det har aldrig varit tal om att någon ska bort! Inte ens denna som ligger lite i skymundan bakom tvättrummet och egentligen skulle kunna bli en bra yta att ta till för att göra tvättrummet större. Men icke sa nicke. Allting ska inte vara jättepraktiskt i ett gammalt hus. Det ska finnas lite prången, skrymslen och vrår...

Nä, nu är klockan tre och Greven ska ha sitt eftermiddagskaffe;-). Och visst firar vi lite extra idag... Och inte bara Greve Hård eller att vi fick vårt drömhus, utan vi firar faktiskt Fredriksbergs pånyttfödelse:-).

Anna <3