ETT RENOVERINGSPROJEKT - VAR BÖRJAR MAN??

Att köpa ett renoveringsobjekt kräver sin planering. Oavsett om det bara är lite ytskikt som ska fräschas upp, eller som här på Fredriksberg, totalrenovering - så krävs en plan. Det krävs också att alla inblandade parter, oftast ett par, noggrant innan har pratat igenom vad man ger sig in på, vad som förväntas av var och en och även lite hålltider. Att börja renovera utan mål, kan lätt leda till att renovering plötsligt blir en livsstil... Det kommer liksom aldrig ta slut! Vi visste precis vad vi gav oss in på, även om det säker fanns människor i vår omgivning som inte trodde det;-). Vi visste också att det var ett enormt stort projekt! Här pratar vi inte ytskikt, här pratar vi i stort sett rensa in till skalet, överallt, spara vad som sparas kan och "bygga" upp igen.

Att ge sig på ett gammalt hus bär också respekt med sig. Under resans gång gäller det att vara jäkligt lyhörd för vad huset "vill". Det blir helt enkelt inte bara ett samarbete mellan dig och din partner och utomstående hantverkare, det blir även ett samarbete med huset. Kan man inte ta sig tiden att "känna in" byggnaden innan man sätter igång och fortsätta med det under hela projektet, ska man nog inte välja ett gammalt hus... Det finns så otroligt mycket kulturhistoria och affektionsvärde i ett gammalt hus som behöver tas omhand. Om du en gång har rivit ut det, går det inte att ersätta! Så, var rädd om husets grundkonstruktion, originaldetaljer och själ. Fredriksbergs själ är gammal, ända från 1796 då greve Carl Ludvig Hård lät bygga herrgården till sin fru Fredrika, som en gåva... Den historien och allt därefter sitter i väggarna.

När vi rensade ut allt som inte skulle vara kvar i huset, d v s allt som byggts på och förändrats i modern tid (mest på 60-talet), fann vi lager efter lager med historia. Väggarna var fulla av information. Tapetlager som kunde spåras ända tillbaka till 1800-talets handtryckta tapeter med bladguld. Alla rum hade haft sin egen färgställning, kunde vi konstatera. De 18 rummen hade alltså inte varit målade i exakt samma gula färg som när vi tog över... hahaha. Nej, det var lila rummet, blå rummet, rosa rummet, gröna rummet... Alla i väldigt starka och exklusiva färger. Tyvärr var det bara rester kvar, så det fanns inga tapeter att ta tillvara på, mer än små bitar att spara till ett framtida kollage, plus all dokumentation vi kunde göra med kameran. Extremt gamla tidningar fanns också som ett av lagren... Att stå och läsa om första världskriget i "realtid" samtidigt som man renoverar är väldigt trevligt, även om kriget i sig så klart var tragiskt!

Men vårt första fokus, när vi dagen efter vi fått nycklarna till Fredriksberg drog på oss blåställen och körde igång, var helt enkelt att få byggnaden tät, torr och varm. Och det är där man alltid måste börja som nyblivna ägare till ett hus. Se till att det är tätt för vatten och ohyra, att det är torrt överallt och att värmen fungerar. Nu visste vi att vi behövde lägga lite tid på alla dessa saker samt att vi var tvungna att byta värmesystem... Att fortsätta värma upp det 600 kvm stora huset med olja, kändes inte som ett alternativ;-). När vi startade - hade vi varken värme, vatten eller fungerande toalett i huset - så det gällde att jobba på så snabbt vi kunde. De här sakerna plus ett nytt kök, var ju tvunget för att ö h t kunna flytta in. Och vägen fram till att montera kök, var lång...

Vi tog beslutet redan innan vi visste att vi kunde köpa Fredriksberg, att viga all vår fritid åt huset under två år - för att sedan kunna återgå till ett normalt liv, kunna njuta och INTE ha renovering som livsstil. På fyra månader lyckades vi i princip få hela nedanvåningen på 300 kvm färdig, så vi kunde flytta in. Vilken känsla det var!! Alltså, FYRA MÅNADER!! Vi förstår knappt än idag hur det gick till... hahahaha. Men som sagt, det gäller att vara arbetsvillig - båda två och se till att ha de bästa hantverkarna. När du väljer hantverkare, var då noga med att de har erfarenhet av gamla hus. Att t ex dra om elen i en fastighet som fått ström i omgångar ända sedan strömmen uppfanns, är inte detsamma som att dra in ström i en nybyggd fastighet. Att dra vatten och avlopp till nya platser i ett gammalt hus, är inte som att lägga in det från början i en nybyggd fastighet. Så, välj inte "första bästa" lediga hantverkare. Ha en noggrann dialog med dem innan du ger dem uppdraget. Om du hittar en hantverkare som känns bra, fråga honom eller henne efter referenser till hantverkare inom andra områden. Var också noga med att prata om din tidsplan. Alla våra hantverkare visste att vårt inflyttningsdatum var den 1 mars.

Innan du sätter igång och riva ut - ta en runda med kameran i ditt hus och dokumentera hur alla rum ser ut innan... Det är så oerhört värdefullt med före- och efterbilder. Och som sagt, det du river ut och förändrar, kan aldrig återställas. Här är några av de hundratals bilder som vi tog på Fredriksberg innan vi startade. Glöm heller inte att dokumentera under resans gång. När du väl är färdig med din renovering är det så otroligt kul att gå tillbaka och titta på resan, klappa sig själv på axeln lite försiktigt och vara jäkligt stolt över att man "räddat" en gammal skatt från förfall...

Anna <3